Naslovna » naslovnica » 21.Obljetnica osnutka i djelovanja Vojne policije OS RH

21.Obljetnica osnutka i djelovanja Vojne policije OS RH

21.Obljetnica osnutka i djelovanja Vojne policije OS RH

Poštovane kolegice i kolege, članovi Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata

Već u samim počecima stvaranja HV, odnosno Zbora narodne garde, javila se potreba za stvaranjem postrojbi koje  će obnašati vojnopolicijske zadaće pa je dana 24. kolovoza 1991. godine Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik OS RH donio zapovijed o ustrojavanju Vojne policije.

Od tog vremena pa sve do danas, svjedoci smo brojnih promjena unutar naših vojnopolicijskih redova, brojnih preustroja i gašenja ratnih postrojbi vojne policije.

Međutim, potrebe sustava obrane RH za visokoobučenim snagama koje mogu i ovlaštene su provoditi sve odredbe pozitivnih propisa RH iz područja obrane i područja sigurnosti RH te istodobno sudjelovati u složenim zadaćama u miru i ratu te neposrednoj ratnoj ugroženosti, nisu prestale niti danas.

Postrojbe VP OS RH su prve koje su bile obučene i opremljene te upućene u NATO vođenu operaciju ISAF – Afganistan 2003. godine od kad je sveukupno sudjelovalo više od 500 pripadnika VP.

Ovom prigodom sjećamo se s dužnim poštovanjem  113 naših suboraca koji su položili svoje živote za stvaranje Domovine što nikad ne smijemo zaboraviti te 7 pripadnika koji se vode kao nestali.

Na kraju, svima čestitam Dan VP OS RH i Blagdan Sv. Barolomeja apostola zaštitnika Vojne policije uz puno sreće svima Vama umirovljenim pripadnicima Vojne policije , ročnicima Vojne policje,i naravno našim kolegicama i kolegama koji se i danas nalaze u postrojbama Vojne policije i njeguju tradiciju koju smo Mi započeli.

 Predsjednik UBVVPDR

Željko Jakobčić

 

 

Comments

comments

Pogledajte

32. obljetnica ustrojavanja Vojne policije

Comments comments

Komentiraj