Naslovna » naslovnica » VP ISAF

VP ISAF

28.veljače 2003.

VOD Vojne policije, prve postrojbe Oružanih snaga RH osposobljene i opremljene za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovao je noćas s dva zrakoplova iz zračne luke Pleso u Afganistan gdje će sudjelovati u mirovnoj misiji ISAF u okviru njemačkog kontingenta.

Vod čine 40 policajaca i četiri policajke.

Predhodnica te postrojbe otputovala je sredinom veljače u afganistanski glavni grad Kabul kako bi pripremila dolazak ostalih pripadnika te njihove opreme, službenih pasa i oružja.

U zrakoplovnoj bazi Pleso vojne policajce ispratili su visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, među kojima i Načelnik glavnog stožera general Josip Lucić, pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić Polić te vojni ordinarij msg. Juraj Jezerinac.

General Lucić čestitao im je na odluci da dragovoljno pođu u tu misiju. Istaknuo je da je siguran da će oni svoj posao u Afganistanu obaviti na najbolji mogući način.

Vojnim policajcima sreću i uspjeh u misiji zaželjela je i pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić kao i donedavni načelnik Uprave vojne policije general Mato Laušić.

Izvan uobičajenog protokola, a na zadovoljstvo vojnih policajaca, sreću u misiji zaželio im je i poznati hrvatski majstor borilačkih sportova Mirko Filipović ´Cro Cop´.

Svi vojni policijaci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju, koja je ograničena samo na Kabul. Oni će tamo raditi na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u Kabulu, rekao je zapovjednik voda VP-a, poručnik Miro Kos.

´Prve informacije iz Kabula dobivene od predhodnice našeg voda više su nego povoljne, jer mi smo se pripremali na najgore uvjete´, naglasio je.

Vojni kamp u Kabulu pod njemačkim vodstvom je na visokoj razini smještaja i uvjeta života, a naši vojnici su tijekom Domovinskog rata bili smješteni u daleko težim uvjetima, dodao je Kos.

Nakon bilateralnih razgovora s predstavnicima njemačkog ministarstva obrane, četvorica njemačkih vojnih eksperata su u Hrvatskoj u vremenu od  26. do 29. kolovoza 2002. ispitali spremnost i uvježbanost hrvatskih pripadnika Vojne policije.

 Njemački inspekcijski tim Sjevernoatlantskog saveza potvrdio je da je hrvatski vod vojne policije spreman sudjelovati u međunarodnim mirovnim operacijama u sklopu Partnerstva za mir (PFP).

Nakon bilateralnih razgovora s predstavnicima njemačkog ministarstva obrane, četvorica njemačkih vojnih eksperata su u Hrvatskoj u vremenu od  26. do 29. kolovoza 2002. ispitali spremnost i uvježbanost hrvatskih pripadnika Vojne policije.

Njemački inspekcijski tim Sjevernoatlantskog saveza potvrdio je da je hrvatski vod vojne policije spreman sudjelovati u međunarodnim mirovnim operacijama u sklopu Partnerstva za mir (PFP).

Vod vojne policije s 44 pripadnika  prva je  postrojba hrvatskih Oružanih snaga koja je ispunila mjerila i standarde NATO-a, nakon čega je certifikatom o spremnosti i službeno ispunjena obveza Službe VP hrvatskog Ministarstva obrane glede pripreme voda VP za osiguranje borbenih djelovanja u operacijama Partnerstva za mir pod NATO-ovim vodstvom. Navedena spremnost je potvrđena

od strane inspekcijskog tima NATO-a pod vodstvom brigadira njemačke vojne policije (German Feldjeager Corps) brigadira Obersta Stumppa.

Procijenjene su sposobnosti na pet različitih područja (od individualne sposobnosti do različitih pokaznih vježbi cijele postrojbe, stožernog rada i operativnih mogućnosti, praktičnih radnih sposobnosti vojne policije te je izvedena vježba premještanja postrojbe na veću udaljenost).

U svim elementima vod Vojne policije dobio je najvišu ocjenu kada je uručen certifikat o spremnosti za upućivanje u misiju.

 27.veljače 2003. Vod Vojne policije je kao prva postrojba Oružanih snaga RH osposobljena i opremljena za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovala u Afganistan gdje je  sudjelovala u mirovnoj misiji ISAF u okviru njemačkog kontingenta.

Vod Vojne policije sudjeluje u ISAF-u na temelju odluke Hrvatskog sabora donesene na 26. Sjednici. 12. prosinca 2002. godine.

Konačnu odluku o upućivanju donio je g. Stjepan Mesić, Predsjednik Republike, 13. veljače 2003. godine.

Vod  Vojne policije djeluje na području operacija Kabul, od veljače 2003.

Mirovna misija u Afganistanu, ISAF (International Security Assistance Force) temelji se na Bonnskom sporazumu od 25. prosinca 2001., u skladu s kojim je uz pomoć međunarodne zajednice uspostavljena prijelazna uprava nad zemljom i zacrtana posttalibanska budućnost Afganistana.

Misiju su odobrili Ujedinjeni narodi, Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1386, a glavni ciljevi misije usmjereni su na pružanje pomoći privremenoj afganistanskoj vladi u razvoju nacionalnih sigurnosnih struktura, obnovi zemlje te u razvoju i obuci sigurnosnih snaga Afganistana.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1510 od 13. listopada 2003. odobreno je proširenje misija ISAF i izvan Kabula na područja koja ga okružuju.

Širenje misije počelo je u prosincu 2003. uspostavom NATO-va pilot Provincijskog rekonstrukcijskog tima (PRT) u Kunduzu pod njemačkim vodstvom.

 U 2004. uspostavljaju se takvi timovi u Mazar-e-Sharifu, Meymani, Feyzabadu i Baghlanu. Sustavom provincijskih rekonstrukcijskih timova i privremenih baza u Sar-e-Polu, Samanganu, Sherberghanu misija ISAF stabilizira situaciju u devet sjevernih provincija.

Od 31. svibnja 2005. NATO je proširio djelovanje ISAF-a na Zapadni Afganistan preuzimajući 4 dodatna provincijska rekonstrukcija tima u Heratu, Farahu, Chagcharanu i Qal’eh-Now.

Prvenstvena uloga misije ISAF je potpora i pomoć vladi Afganistana u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu Afganistana i uspostavu demokratskih struktura te proširenja utjecaja središnje afganistanske vlade.

Operacija ISAF najvećim dijelom pokriva područje održavanja mira i izgradnje mira. Za razliku od operacija zajedničke obrane u okviru članka 5. Sjeverno-atlantskog ugovora u operacijama odgovora na krize ne postoji automatsko angažiranje snaga.

Za pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji ISAF nije deklarirano posjedovanje sposobnosti za provedbu ofenzivnih borbenih djelovanja, već u borbu stupaju u slučaju neposredne ugroze vlastite sigurnosti.

Sudjelovanje u mirovnim misijama najkonkretniji je doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Mirovna misija u Afganistanu vrlo je zahtjevna, ali i vrlo značajna za Republiku Hrvatsku osobito zbog vanjsko-političkih razloga.

Na vanjsko-političkom planu sudjelovanje u tako zahtjevnoj misiji profilira Republiku Hrvatsku kao pouzdanog partnera NATO-a koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.

Sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) bitno se ojačava politički i vojni kredibilitet Republike Hrvatske kod zemalja članica NATO-a.

Osim doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti, sudjelovanjem u misiji ISAF Republika Hrvatska potvrđuje svoju opredjeljenost ciljevima antiterorističke koalicije.

U mirovnoj misiji u Afganistanu od 2003. do danas, Oružane snage Republike Hrvatske pokazale su visoku profesionalnost i postale su pouzdan partner NATO snaga.

Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2006.-2015. predviđeno je postupno povećanje broja pripadnika Oružanih snaga u međunarodnim vojnim operacijama.

Comments

comments

Pogledajte

ODALI POČAST Veterani 71. bojne vojne policije iz Rijeke na Osojniku postavili ploču poginulim suborcima

Mala grupa veterana 71. bojne vojne policije Hrvatske vojske, protekle se subote samoinicijativno uputila na …

Komentiraj