Naslovna » naslovnica » Zastava Nastavnog središta za obuku vojne policije “BOJNIK ALFRED HILL” – ZAGREB

Zastava Nastavnog središta za obuku vojne policije “BOJNIK ALFRED HILL” – ZAGREB

Početkom 1992. započinju pripreme za specijalističku obuku ročnika koji su u ožujku počeli sa služenjem u prvom naraštaju ročnika u središtima za obuku i odgoj vojnika u Koprivnici, Jastrebarskom, Požegi, Puli, Sinju i Zagrebu, pa tako i onih po programu Vojne policije (VP). Od djelatnika VP-a ustrojava se Nastavna satnija u Skradu gdje u svibnju 1992. dolazi i prvi naraštaj vojnika-novaka. Nakon uređenja objekata Satnija se seli u Delnice. U Nastavnoj satniji početkom 1993. godine proveden je prvi tečaj za djelatne vojne policajce iz svih postrojbi VP-a koji do tada nisu imali vojnopolicijske izobrazbe. Nastavno središte za obuku VP-a (NSVP) utemeljeno je 20. svibnja 1993., a krajem godine seli se u Zagreb. Od 1998. godine Središte nosi ime prvog zapovjednika Satnije VP-a 204. brigade HV-a – Vukovar Alfreda Hilla koji je poginuo u obrani Vukovara na Sajmištu 16. listopada 1991. Preustrojem Oružanih snaga 2008. godine Središte je ušlo u sastav tada ustrojene Pukovnije Vojne policije Hrvatske kopnene vojske.

Zastava Središta kvadratnog je oblika, bijele boje duž rubova oivičeno žutim brvatskim tro-pletom unutar kojeg se nalazi kvadratno polje s 25 (5 x 5) crvenih i bijelih kvadrata u čijem je središtu prikazan znak Središta. Znak je izradio 1993. godine Božo Kokan, sa središnjim natpisom “Obučno središte vojne policije”, a u zastavi se nalazi inačica s nazivom od 1998. “Nastavno središte Vojne policije OSRH “Bojnik Alfred Hill”. Znak ima oblik zlatnožute otvorene knjige ispred koje je sredšinje postavljen vrhom nadolje mač i ispred svega u crnom disku sa zlatno-žutim natpisom duž ruba temeljna oznaka Vojne policije – trokutasti stilizirani sokol s grbom Republike Hrvatske na prsima u sredini crnog diska.

Zastava veličine oko 130 x 130 cm obrubljena je s tri strane zlatnožutim pozamenterijskim resama, a zastavni je rukav bijele boje posuvraženog zastavnog lista. Zastava je opremljena zastavnom vrpcom veličine oko 8 x 150 cm koja okomito na dužinu na jednom i drugom kraju ima prikazan grb Republike Hrvatske, a između njih dužinom zlatni natpis gesla Središta “Znanje pobjeđuje strah”.

Izvor:Hrvatski vojnik

img005

Comments

comments

Pogledajte

najbolji vojnik lipnja 2017. razvodnik Ivan Dujić iz Pukovnije VP

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, 25. rujna 2017. uručio je …