Naslovna » Postrojbe » 74.bojna » 74. satnija Vojne policije

74. satnija Vojne policije

Hrvatska za obranu nije imala ništa. Ni topova, ni pušaka, ni naboja, ni zrakoplova. Imala je samo svoje hrabre branitelje. Koliko je samo trebalo odvažnosti da se uopće krene u stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Dnas je teško shvatitit kako i od čega se počelo. O tome svjedpče junačka djela hrvatskih letača i njihova tragična sudbina kod Otoka i sudbina velikog Rudolfa Perešina.

U 1992. naglo se razvija Hrvatska vojska i već tada se predviđa jako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nije još bilo ni zrakoplova ni helikoptera, ali su stvarani uvjeti za jačanje te grane vojske.

Ustrojavaju se zrakoplovne baze s objektima i sredstvima od posebnog značenja i specifičnih potreba zaštite i osiguranja. U svim zrakoplovinom bazama ustrojavaju se vodovi Vojne policije.

U veljači 1992. u Zrakoplovnoj bazi Pula mobilizira se 30 pričuvnika i ustrojava vod Vojne policije. Zapovjednik voda je Ivan Buić. U lipnju 1992, vod se ojačava s još 30 pričuvnika i onaša sve vojnopolicijske zadaće za potrebe Zrakoplovne baze Pula. U rujnu i listopadu 1992. pripadnici voda izmještaju se u Zagreb za ispomoć u zadaćama 67. bVP-a.

1. travnja 1992. pri zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a ustrojava se vod Vojne policije sa zapovjednikom Goranom Novoselićem.

Početkom listopada 1992. ustrojava se vod Vojne policije pri Zrakoplovnoj bazi Zadar sa zapovjednikom Senahidom Ibrakovićem. U početku izvršava uglavnom zadaće na crti bojišnice koja je bila u neposrednoj blizini zrakoplovne baze, a poslije operacije „Maslenica“ preuzima zadaće Vojne policije u Zemuniku i oslobođenoj zrakoplovnoj luci.

Krajem 1992. po zapovijedi Uprave VP-a vod Vojne policije u Puli podređuje se zapovjedniku voda pri zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a.

Na temeljima novog ustrojstva Vojne policje od 1. ožujka 1993. funkcionira 74. satnija VP-a s izdvojenim vodovima u Puli i Zadru.

U sastav novoustrojene postrojbe ulazi najveći broj pripadnika samostalne satnije Vojne policije pri 5. gardijskoj brigadi, u kojoj su bili legendarni vojni policijaci „ATILE“ iz Vukovara. Za zapovjednika 74. sVP-a imenovan je satnik Franjo Šoljić.

Postrojba izvršava sve vojnopolicijske zadaće za potrebe postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Satnija ima razvijene postrojbe Opće, Prometne i vojne policije i Odsjek kriminalističke VP. Za izvršavanje specifičnih zadaća postrojba se ojačava sa specijalnostima iz drugih bojni Vojne policije, ponajviše s vodičima, službenim psima i pirotehničarima za protudiverzijsku zaštitu.

Pripadnici postrojbe sudjeluju u sastavu svih združenih snaga Vojne policije u operaciji „Maslenica“ i na Južnom bojištu, a u operaciji „Bljesak“ sa skupinom za traganje i spašavanje. U „Oluji“postrojba izvršava zadaće na području Udbine, a poslije „Oluje“ i na području Željave.

Tijekom nastajanja 74. satnije Vojne policije, život je izgubio jedan pripadnik postrojbe. Mnogi djelatnici su stradali, a mala postrojba ima 12 vojnih invalida.

Na putu razvoja u suvremenu i operativnu postrojbu oružanih snaga Republike Hrvatske, osposobljenu za izvršavanje vojnopolicijskih, borbenih i stručnih zadaća u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 74. satnija Vojne policije imala je istaknutu ulogu u Domovinskom ratu. Svaku postavljenu zadaću izvršavala je s ponosom i voljom koja je krasila svakog hrvatskog čovjeka.

izvor:Knjiga vojna policija u domovinskom ratu

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …

Jedan komentar

  1. Te 92 godine kad se osnovao SVVP pri ZB
    Pula nalazio se i jedan ročni vojnik.
    Dakle vod je formiran od pričuvnih i ročnog vojnika koji je po dosluženju vojnog roka ostao u pričuvnom sastavu a zatim u djelatnom.

Komentiraj