Naslovna » Postrojbe » 75.bojna » 75. bojna Vojne policije

75. bojna Vojne policije

75. bojna Vojne policije – Dubrovnik

Ustrojena 01. 01. 1999.

Postrojbe Vojne policije bile su organizirane prema teritorijalnom načelu i pratile su ne samo ustrojstvo oružanih snaga, nego i podjelu na županije i općine radi zajedničkog postupanja s djelatnicima MUP-a Republike Hrvatske te drugih speciičnosti povezanih s metodikom postupanja u skladu s djelokrugom rada Vojne policije.

Na području IV. ZP-a Ston djelovale su 5. i 6. satnija 72. bojne VP-a i prema zapovijedi načelnika Uprave VP-a dana 1. siječnja 1999. godine formirana je 75. bojna VP-a Dubrovnik u zoni odgovornosti IV. ZP-a Ston. Zbog potreba službe 5. satnija 72. bVP-a Sinj u svim je segmentima rada i funkcioniranja postrojbe stavljena pod zapovijedanje zapovjednika 6. satnije VP-a Dubrovnik. Postrojba je izvršavala vojnopolicijske zadaće na dodijeljenom području za potrebe ZP-a Ston te imala razvijene postrojbe opće/temeljne, prometne i kriminalističke Vojne policije. Intervencijske snage 75. bojne VP-a ustrojene su 6. listopada 1999. prema zapovijedi načelnika Uprave VP-a kao pilot projekt novog ustroja VP OS RH, a činili su ih: antiterorističke postrojbe (alpinisti, ronioci, padobranci, referenti za PDZ) i podskupina za osiguranja (vozači pratitelji štićenih osoba).

Prema zapovijedi načelnika Službe VP-a od 18. lipnja 2002. godine prestao je rad 75. bVP-a te su se 5. i 6. satnija VP-a 72. bVP-a inkorporirale u sastav 72. bVP-a.

Comments

comments

Pogledajte

ODALI POČAST Veterani 71. bojne vojne policije iz Rijeke na Osojniku postavili ploču poginulim suborcima

Mala grupa veterana 71. bojne vojne policije Hrvatske vojske, protekle se subote samoinicijativno uputila na …

Komentiraj