Naslovna » Postrojbe » 69.bojna » 69. bojna Vojne policije

69. bojna Vojne policije

U studenom 1991. godine u osnivanju 69. bataljuna VP Bjelovar angažirani su prvi zapovjednik Miroslav Kopjar, Josip Trogrlić djelatnik operativne zone, i prvi zapovjednici vodova Josip Beljan, Damir Pervan, Ivica Kozić i Dražen Kržak. Prvo okupljanje i postrojavanje bilo je  u Bjelovaru u današnjoj vojarni Bilogora 21. studenog 1991. Na postrojavanju je bilo nazočno oko 80 dragovoljaca, budućih VP-a koji dotad već stekli prva iskustva u borbenim djelovanjima. Na postrojavanju su ustrojena prva tri voda, koji su sačinjavali 1. satniju 69. bVP-a.

Polovicom 12. mjeseca 1991. primljene su prve zapovijedi i zadaće za uključivanje u rad pozorničke ophodnje u Bjelovaru i prigradskim naseljima sa zadaćom nadzora stanja javnog reda i mira.

Prva zapovijed za teren bila je također u prvoj polovici 12. mjeseca 1991., kada su pripadnici 69. bVP-a upućeni na izvršavanje vojnopolicijskih zadaća na području pakračko-lipičkog ratišta u istoimenim gradovima i okolnim selima Badljevina, Pakračka Poljana, Prekoparka, Gaj, Antunovac i Kukunjevac.

Na spomenutom području zadaće su se izvršavale do 4. mjeseca 1992., kada su nadzor preuzele postrojbe UN-a.

Početkom siječnja 1992. godine pod vođenje i zapovijedanje zapovjedništvu 69. bataljuna stavljaju se svi vodovi i desetine VP-a koji su ustrojeni pri brigadama i bataljunima HV-a, u 2. zoni odgovornosti OZ Bjelovar.

Tadašnji ustroj 69. bataljuna sa zapovjednikom Miroslavom Kopjarom sastojao se od njegovog zapovjedništva s bazom u Bjelovaru, od Odsjeka Kriminalističke VP-a s voditeljem Tomislavom Mrazovićem, Službom dežurstva s voditeljem Josipom Brežnjakom, Odsjeka za IPD s voditeljem Darkom Balažinom, Odsjeka za logistiku s VladomVlahovićem i Logističkog voda sa zapovjednikom Borom Sekulićem, Prometnog voda sa zapovjednikom Draženom Gothardom i tri satnije OVP-a.

Prva satnija u Bjelovaru sa zapovjednikom Zdravkom Hegedom i četiri voda OVP-a imala je: interventni vod sa zapovjednikom Damirom Pervanom, 1. vod sa zapovjednikom Ivicom Kozićem, 2. vod sa zapovjednikom Alojzom Forentašem, a potom Draženom Kržakom i 3. vod sa zapovjednikom Stipom Đivićem.

Druga satnija sa zapovjednikom Josipom Beljanom i zapovjedništvom u Bjelovaru, te s detaširanim vodovima i desetinama imala je: vod pri 125. brigadi u Novskoj sa zapovjednikom Brankom Orešićem, vod VP-a u Kutini sa zapovjednikom Dragutinom Žanićem.

Zbog izuzetno teškog stanja na bojišnici i poteškoća u obavljanju vojnopolicijskih zadaća u prosincu 1991. načelnik UVP-a zapovijeda ustrojavanje združene satnije VP-a zapovijeda ustrojavanje združene satnije VP-a u toj ratnoj zoni.

Za zapovjednika združene satnije određen je djelatnik 66. bVP-a Nikica Oštrina, a za zamjenika Josip Mirt. U sastavu združene satnije, osim vojnopolicijskih postrojbi koje su već bile ustrojene, ulaze i snage iz 66. bVP-a.

U sastavu 2. satnije 69. bataljuna bili su još: vod u Pakracu sa zapovjednikom Gojkom Brzicom, vod u Daruvaru sa zapovjednikom Miroslavom Guberovićem, vod pri 105. brigadi u Bjelovaru sa zapovjednikom Marijanom Požgajem i vod pod zapovijedanjem Dražena Hajtića s desetinom VP-a pri 73. bataljunu u Garešnici, desetinom pri 105. brigadi u Čazmi i desetinom pri 117. brigadi u Križevcima.

Treća satnija OVP-a sa zapovjednikom Božidarom Vilagošem i zapovjedništvom u Virovitici, gdje se nalazio i jedan vod sa zapovjednikom Željkom Iharošem imala je vod VP-a pri 104. brigadi sa zapovjednikom Mladenom Topićem, vod VP-a u Koprivnici sa zapovjednikom Zdravkom Ivačićem, desetina VP-a pri petoj bojni 105. brigade u Đurđevcu sa zapovjednikom Matom Korenom i vod VP-a u Čakovcu sa zapovjednikom Stjepanom Vukom.

U to vrijeme 69. bataljun VP-a sa svim spomenutim postrojbama broji oko 350 pripadnika koji su svoja ratna iskustva prethodno stekli u drugim postrojbama HV-a i MUP-a, a po ustroju VP-a dolaze u ovu postrojbu.

U ožujku 1992. godine dužnost zapovjednika preuzima Zdravko Heged.

Polovicom lipnja 1992. otpočelo se s izvršavanjem vojnopolicijskih zadaća u blizini Županje, a od kolovoza 1992. u Andrijevcima pokraj Slavonskog Broda djelatnici postrojbe borave do ožujka 1993. godine.

Za spomen je sudjelovanje pripadnika postrojbe na borbenom terenu u zaleđu Dubrovnika gdje je na izvršenju borbenih zadaća boravio jedan vod od 40 VP. Na spomenutom terenu pripadnici postrojbe iskazali su veliku hrabrost i stručnost u izvršavanju zadaća za što su kao cjelina pohvaljeni od načelnika GS HV-a a zapovjednik voda Stipe Đivić nagrađen je samokresom načelnik GS HV-a Janka Bobetka.

Preustrojem HV-a 10. ožujka 1993. i smanjivanjem broja pripadnika HV-a, 69.bataljun se ukida, smanjuje na jednu satniju koja postaje djelatna i potpada pod zapovjedništvo 67.bVP Zagreb te djeluje kao njezina druga satnija.

1. ožujka 1993. vodu VP-a u Varaždinu pripojen je 4.vod samostalne satnije VP-a pri 1.A brigadi koji se nalazio na Vinici u Varaždinu.

U vrijeme djelovanja 2.satnije 67.bVP-a, za isticanje i zadaća na prvoj crti bojišnice u OA „Maslenica“ gdje postrojba više od jedne godine, od 2 mjeseca 1992. do 8 mjeseca 1993. držala jedan dio obrambenih položaja na prvoj crti bojišnice u mjestima Senj, Smoković i Zemunik Donji na kojima nije uzmaknula niti milimetra. Prilikom izvršenja zadaća u akciji Maslenica postrojba je imala dva ranjena.

U akcijama Bljesak i Oluja pripadnici 69.satnije VP-a nisu sudjelovali u izravnim borbenim djelovanjem s neprijateljem već se djelokrug zadaća svodio na izvršenje vojnopolicijskih zadaća na području Pakrac, Lipika, Novske, Okučana, Jasenovca i Hrvatske Dubice.

Ukratko rečeno Pakrac, Lipik, Osijek, Slavonski Brod, Komletinci, Dubrovnik, Maslenica, „Bljesak“ i „Oluja“ samo su neka imena, mjesta i akcije u kojima su pripadnici 69.sVP-a, zajedno sa svim ostalim pripadnicima HV-a i MUP-a, izvršavajući vojnopolicijske i borbene zadaće branili i obranili hrvatsku grudu.

Ratni naziv postrojbe je ĆUK, koji je uvijek budan i spreman.

Kroz postrojbu je do danas prošlo oko 980 pripadnika ljudi koje je u 1991. vodila vjera i temeljni cilj da brane i obrane svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost, sve njezine građane, te da poštuju prava svih na slobodu, jednakost i pravdu. U tome su i uspjeli. Život Domovini dalo je 5 pripadnika postrojbe.

izvor:Knjiga vojna policija u domovinskom ratu

Comments

comments

Pogledajte

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja za društveni razvoj pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“ održana …

2 komentari

  1. ovaj amblem koji je u prikazu ,,uopce ne pripada 69.Bojnoj v.p,,,,,,,,,pravi amblem ima oblik sahovnice s likom cuka u podnozju iste,,,,,,,,,,veteran te iste 69. vojne policije ,Z.Malvic

  2. ovaj amblem koji je u prikazu ,,uopce ne pripada 69.Bojnoj v.p,,,,,,,,,pravi amblem ima oblik sahovnice s likom cuka u podnozju iste,,,,,,,,,,veteran te iste 69. vojne policije ,Z.Malvic

Komentiraj