Naslovna » naslovnica » VP južno bojište 1992.

VP južno bojište 1992.

BORBENO TAKTIČKA SKUPINA VOJNE POLICIJE NA JUŽNOM BOJIŠTU 1992. GODINE

Sve civilizirane ljude zaprepastile su slike srpske i crnogorske agresije na Dubrovnik, Konavli su okupirani, opljačkani i zapaljeni, Dubrovnik je okružen i blokiran.

Na Srđu se vije hrvatska zastava.

Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske i dovođenja mirovnih snaga u Hrvatsku, hrvatske mirovne inicijative nisu dobile stvarnu podršku i nije došlo do mirne reintegracije okupiranih područja. Srpska strana nije prihvaćala dogovore nego je i dalje radila na stvaranju velike Srbije.

Jug Hrvatske mora osloboditi Hrvatska vojska.

U operaciji „Tigar“ koja je započela 24. travnja 1992 cilj je oslobađanje dubrovačkog zaleđa, deblokada Dubrovnika, oslobađanje Konavala i izbijanje na državnu granicu. Zapovijednik Južnog bojišta general zbora Janko Bobetko zatražio je ustrojavanje borbene skupine od sastava postrojba Vojne policije koja bi izvršavala vojnopolicijske zadaće i sukladno potrebi izvodila i borbena djelovanja.

Po zapovijedi načelnika UVP-a od 15. kolovoza 1992. ustrojava se borbena skupina Vojne policije u čiji sastav ulazi po 30 vojnih policajaca iz 67., 68., 69., 71. i 72. bVP-a. Za zapovjednika borbene skupine određen je Goran Vrban, zapovjednik 71. bVP-a, a za zamjenika Darko Markuz iz Uprave VP-a. Borbena skupina je ojačana s dva oklopna vozila BRDM-2 i posadama iz 66. bVP-a.

Povijesna je činjenica da Hrvatska vojska i u to vrijeme nije imala potrebna borbena sredstva i oružje. Svako protuoklopno sredstvo, svaki naboj i mina brojali su se na komade. No volja i moral bili su nemjerljivi. Tako je i borbena skupina Vojne policije ojačana s 3 oklopljena traktora i posadama iz 70. bVP-a i 2 oklopljena kamiona s posadama iz 68. bVP-a.

Združena borbena skupina Vojne policije stigla je u Dubrovnik 22. kolovoza 1992. opremljena s pješačkim naoružanjem, raspoloživim količinama protuoklopnih sredstava, minobacača i mina 60mm, 2 oklopna BRDM – 2,3 oklopna traktora, 8 motornih vozila i 13 kamiona. Oklopljeni kamioni iz 68. bVP-a, zbog prevelike udaljenosti od Osijeka do Dubrovnika, nisu mogli ući u sustav borbene skupine.

Slijedećeg dana izvršena je smotra postrojbe, priprema i popuna s oružjem i opremom. Istog dana postrojbi se obratio general zbora Janko Bobetko i rekao što očekuje, koja je zadaća i namjena borbene skupine Vojne policije.

Dana 26. i 27. kolovoza 1992. borbena skupina Vojne policije izvršavala je specifična napadna borbena djelovanja za ovladavanje prostorom i objektima na vrlo teškom terenu u zaleđu Dubrovnika.

Vojni policajci u tim borbenim djelovanjima pokazali su veliku hrabrost i srčanost. U izravnoj borbi s neprijateljem poginula su dva vojna policajca, Dragutin Kauzlarić i Dean Prodan pripadnici 71. bVP-a.

Nakon teških borbi postrojba je vraćena u Dubrovnik gdje se vrše pripreme za naredna borbena djelovanja, uz istovremeno izvršavanje vojnopolicijskih zadaća.

Dana 29. kolovoza prilikom izvršenja zadaće poginuo je jedan član posade oklopnog vozila BRDM – 2, Drago Slopko pripadnik 66. bVP-a.

U međuvremenu je stupila odluka o primirju, te je 7. rujna 1992g. Prestalo angažiranje u zoni Južnog bojišta.

Na zahtjev zapovjednika Južnog bojišta za izvršavanje vojnopolicijskih zadaća u tom području je ostala združena satnija 72. bVP-a a ojačana s pripadnicima 66. bVP-a, oklopnim vozilima i oklopljenim traktorima.

Djelovanje borbene skupine Vojne policije u specifičnim napadnim zadaćama bilo je veliko iskustvo i presudno je utjecalo na daljnji razvoj Vojne policije.

Dana 11. rujna 1992. u Upravi Vojne policije bila je raščlamba izvršenja te zadaće na kojoj su sudjelovali i svi zapovjednici postrojbi. Na raščlambi su raspravljeni postupci pripreme skupine, pripreme zapovjedništva, odabira opreme i oružja, logistike, saniteta, organiziranje sustave veza i koordinacije s ostalim postrojbama Hrvatske vojske.

Potvrđeno je da Vojna policije može uspješno izvršavati sve pa i napadne zadaće. Iskustvo s izvršenja te zadaće utjecalo je na prestrojavanje Vojne policije u opremanju, obuci i pripremi izvršenja sličnih zadaća. Odlučeno je da se u okviru postrojbi Vp-a ustroje, opreme i specijalistički uvježbaju postrojbe za posebne zadaće, buduće Antiterorističke postrojbe VP-a.

izvor:Knjiga vojna policija u domovinskom ratu

Comments

comments

Pogledajte

ODALI POČAST Veterani 71. bojne vojne policije iz Rijeke na Osojniku postavili ploču poginulim suborcima

Mala grupa veterana 71. bojne vojne policije Hrvatske vojske, protekle se subote samoinicijativno uputila na …

Komentiraj