Naslovna » Postrojbe » 73.bojna » 73. bojna Vojne policije

73. bojna Vojne policije

Split je u okruženju, a Bračkim kanalom plutaju trupla „srpske“ ratne mornarice. U jadu i beznađu svoje sudbine, prijetili su Dioklecijanu i svetom Duji.

Crnogorske pljačkaške horde gmižu prema Dubrovniku, a u starim zidinama pulskih vojarni vrije ludilo ondašnjih stanovnika.

U takvim uvjetima rađa se Hrvatska ratna mornarica. „Šačica“ ljudi velikog srca, okupljena u splitskom športskom krugu pristupila je Hrvatskoj ratnoj mornarici. Admiral Stevo Letica Barba, 20. rujna 1991. zapovjedio im je ustrojavanje postrojbe Vojne policije i odmah im dao prve zadaće. Postrojba je bila jačine jednog voda, a prvi zapovjednik bio je Điđi Frančeski.

U opkoljenom i ranjenom Dubrovniku 25. listopada 1991. hrabri branitelji ustrojavaju vod Vojne policije koji se zvao „Mornarička policija“. Dana 12. studenog 1991., branieći Dubrovnik u vrletima Srđa, poginuli su zapovjednik voda Vojne policije Siniša Tkalec i vojni policajci Zdenko Baričević, Tomislav Bender i Ivan Rajić. Zapovjedništvo postrojbom preuzima Milan Bačić.

Na mjestu Strinčera, na Srđu postavljen je znak u spomen na njihovu žrtvu.

Vodovi Vojne policije ustrojavaju se pri zapovjedništvima HRM-a u Puli 27. studenog 1991. pod zapovijedanjem Ivice Provića i u Pločama 1. prosinca 1991. pod zapovijedanjem Joze Ivankovića.

Krajem 1991. po zapovijedi načelnika Uprave VP-a, pukovnika Mate Laušića, vodovi se spajaju u satniju Vojne policije pri Hrvatskoj ratnoj mornarici. Prvi zapovjednik bio je Predrag Čutić, a potom Siniša Odak.

U sastav te postrojbe pristupaju dragovoljci Domovinskog rata iz 4. A brigade, 113., 114., 141., 142., 156., 163 brigade te iz 72. bojne VP-a.

Razvojem i jačanjem Hrvatske ratne mornarice narasta i ova postrojba, proširuje se djelokrug zadaća i od 23. veljače 1993. na temelju novog ustrojstva Vojne policije počinje funkcionirati kao 73. bojna VP-a, sa zapovjednikom Željkom Maglovom. Postrojba je sa sjedištem u Splitu i satnijama u Pločama sa zapovjednikom Stjepanom Miličevićem i u Puli sa zapovjednikom Ivicom Mandićem. Ustrojava se i vod Vojne policije u Šibeniku, a vod Vojne policije koji je djelovao u Dubrovniku ukinut je.

Već tada postrojba ima težak ratni put: obrana grada Dubrovnika, Južnog bojišta, doline Neretve, Škabrnje i Maslenice, do hrvatske Posavine.

Zajedno s 113. i 142. brigadom HV-a postrojba sudjeluje u oslobađanju Miljevaca.

Razvoj 73. bVP-a ima poneku posebnost, u odnosu na ostale postrojbe VP-a. U njoj djeluje vod Pomorske VP za zadaće na moru i na otocima. Pripadnici 73. bVP-a nose plave mornaričke odore.

U sklopu priprema za pobjedničke operacije HV-a, 1994 i 1995. postrojba izvršava višemjesečne vrlo specifične i zahtjevne zadaće specijalnih osiguranja.

U kolovozu 1995. prekaljeni borci u Čepikućama. Miljevcima i Maslenici oblače maskirne ratne odore i priključuju se hrvatskoj pobjedničkoj „Oluji“. Pripadnici 73. bVP-a predvode hrvatske snage koje su oslobodile Drniš.

Još dok je trajala „Oluja“ 73. bVP izvršava važne vojnopolicijske zadaća u Kninu, a nakon toga u Drvaru.

Nije bilo lako raditi sve redovite vojnopolicijske zadaće posebno u zonama borbenih djelovanja: u sektoru Zadar, zaleđu Šibenika, Dubrovniku, Konavlima i Cavtatu.

Takav ratni put podrazumijeva i žrtve. 73. bVp-a je u Domovinskom ratu izgubila 9 ponajboljih svojih boraca, a 68 su invalidi Domovinskog rata.

Sve što je stvoreno i što danas imamo rezultat je entuzijazma i samoprijegornog rada pripadnika bojne – DUPINA.

izvor:Knjiga vojna policija u domovinskom ratu

Comments

comments

Pogledajte

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja za društveni razvoj pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“ održana …

Jedan komentar

  1. Poštovana, molimo Vas da se javite u Udrugu da vidimo što imate od dokumentacije i kako Vam možemo pomoći.

Komentiraj