Naslovna » naslovnica » Vojna policija sudjeluje na 2. Danima zaštite i sigurnosti na Trg bana Jelačića u Zagrebu

Vojna policija sudjeluje na 2. Danima zaštite i sigurnosti na Trg bana Jelačića u Zagrebu

dani-banner-474x147

Ususret 2. Danima zaštite i sigurnosti
Vraćamo se na Trg bana Jelačića!

S obzirom da nam je namjera podizanje svijesti šire javnosti o značaju sigurnosti i o ulozi sigurnosnih službi u društvu, Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o., organiziraju drugu manifestaciju Dani zaštite i sigurnosti u Zagrebu

Kada smo točno u podne na Trgu bana Josipa Jelačića 20. rujna 2015. svečano otvorili Dane zaštite i sigurnosti 2015. nismo još znali da pokrećemo tradiciju. No kada smo tri dana kasnije završili s manifestacijom, u potpunosti smo bili uvjereni da ćemo i druge godine biti na istom mjestu u isto vrijeme, još bolji i raznovrsniji. I doista, od 23. do 25. rujna 2016. ponovno se vraćamo na Trg bana Jelačića.

Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna, a uključuje sportske igre, trodnevnu izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti, pokazne vježbe za građane u centru grada, kao i konferenciju o kritičnoj infrastrukturi, namijenjenu tvrtkama privatne zaštite i korporativnom sektoru.

Manifestacija Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita za cilj ima približiti sigurnost građanima te potaknuti sigurnosne službe da šire otvore svoje djelovanje spram javnosti.

Često je, naime, sigurnost obavijena velom tajne, a mi smatramo da javnost ima pravo znati na koji se način provode mjere sigurnosti u društvu te koja je uloga javnih sigurnosnih službi i privatnih zaštitarskih tvrtki u osiguranju opće javne sigurnosti. Često upravo neznanje dovodi do osjećaja nesigurnosti. Kada govorimo o sigurnosti treba napomenuti da je sigurnost subjektivan osjećaj svakog pojedinca.
Različite vrste ugroza pojedinci doživljavaju na različite načine, pa je zbog takvoj subjektivnog poimanja sigurnost dosta teško definirati. Tijekom Dana zaštite i sigurnosti pružit ćemo cjeloviti prikaz usluga i opreme koje se nude u cilju povećanja osobne i javne sigurnosti.

Visoko pokroviteljstvo
Nema sumnje da će i ove godine veliku pažnju privući izložba i prezentacija opreme i usluga sektora sigurnosti te spektakularne pokazne vježbe koje se odvijaju u realizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske vatrogasne zajednice…

U sklopu Dana održavaju se i Sportske igre, na kojima će pripadnici sigurnosnih službi i zaštitarskih tvrtki odmjerili snage u streljaštvu te sudjelovali na malonogometnom turniru. Dani zaštite i sigurnosti 2016. održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Kao što smo već spomenuli u sklopu Dana zaštite i sigurnosti 2016. u petak, 23. rujna, u Hotelu Dubrovnik održat će se međunarodna konferencija „Kritična infrastruktura“, a okupit će brojne sigurnosne stručnjake iz Hrvatske i zemalja u okruženju.
Predavanja su dosad potvrdili: Alessandro Lazari, Maja Čavlović, Denis Čaleta,  Robert Mikac, Maja Matijaš-Filipović i Ivana Cesarec.

Predavači na konferenciji
Dr. Alessandro Lazari iz Europske komisije govorit će o stanju i smjeru na koji način će Europska komisija u budućnosti razvijati i oblikovati ovo područje što je obvezujuće usmjerenje svim državama članicama.

Maja Čavlović, savjetnica predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost, govorit će o hrvatskom strategijskom okviru kritičnih infrastruktura, povezanosti s konceptima i sustavima obrane i nacionalne sigurnosti te u kojem smjeru će Republika Hrvatska u budućnosti nastojati razvijati ovo područje.

Prof. Denis Čaleta iz ljubljanskog Instituta za korporativne sigurnosne studije govorit će o modelu uspostave sustava u Republici Sloveniji, postignućima i načinu rješavanja određenih izazova s kojima su se susretali dionici sustava u Sloveniji. Navedeno je posebno relevantno jer je model koji je razvila Republika Slovenija možebitno vrlo interesantan za Republiku Hrvatsku i sve zemlje u regiji.

Maja Matijaš-Filipović i Ivana Cesarec iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje govorit će o normativnom okviru i aktivnostima za poboljšanje zaštite nacionalnih i EU kritičnih infrastruktura unutar sustava, ulozi sigurnosnih koordinatora u provedbi zakonskih odredbi, načinu harmonizacije vertikalnih i horizontalnih zahtjeva sustava te će dati prijedloge poboljšanja.

Jurica Čular iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava govorit će o Nacionalnoj strategiji kibernetičke sigurnosti i Akcijskom planu uz Strategiju, u kojemu je jedno poglavlje posvećeno kritičnoj komunikacijskoj i informacijskoj sigurnosti, čime će istaknuti značaj ove problematike, kao i navesti aktivnosti koje Zavod za zaštitu informacijskih sustava i DUZS, kao nositelji aktivnosti, u suradnji s tijelima državne uprave nadležnima za sektore KI, provode u realizaciji Akcijskog plana.

Kritične infrastrukture predstavljaju polaznu osnovu normalnog funkcioniranja suvremenih zajednica, privrede, država i međunarodnih organizacija. Navedene su platforma razvoja i napretka od pojedinaca do Europske unije u cjelini. Međuovisnost među njima i sve veća kompleksnost uvjetuju stalnu potrebu proučavanja i značajnog ulaganja različitih resursa u jačanje njihove otpornosti i zaštitu.

Comments

comments

Pogledajte

Obilazak UBVVPDR-PPGŽ

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 18. lipnja 2024., u vremenu od 12:30 do 14:00 …