Naslovna » naslovnica » Prvi za Hrvatsku, 6 pripadnika Vojne policije uspješno prošlo kroz cilj

Prvi za Hrvatsku, 6 pripadnika Vojne policije uspješno prošlo kroz cilj

Rezultati Prvi za Hrvatsku 2017 KninNatjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH, „Prvi za Hrvatsku 2017“, danas je, u petak 19. svibnja 2017., dobilo svog pobjednika. Pobjednički pehar podigao je skupnik Ivo Bašić koji je u utrci nosio redni broj 60, pripadnik Vojnoobavještajne satnije GMBR koji je zahtjevnu stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik GMBR, bojne Pauci.

Završnici natjecanja na Kninskoj tvrđavi i proglašenju pobjednika nazočili su izaslanica Predsjednice RH Maja Čavlović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, državni tajnik Tomislav Ivić , načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HkoV-a general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, gradonačelnik grada Knina Nikola Blažević, predstavnici županije te brojni visoki vojni i civilni dužnosnici i gosti

Maja Čavlović, izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar Kitarović u svom je obraćanju čestitala pobjednicima na izvrsnim rezultatima i hrabroj borbi. „Pobjednici su se dokazali kao prvi među jednakima, a svi drugi sudionici potvrdili su zavidnu razinu uvježbanosti i spremnosti svih postrojbi oružanih snaga iz kojih dolaze“, rekla je izaslanica predsjednice prenoseći njezine pohvale generalu zbora Mirku Šundovu, general pukovniku Mati Ostoviću i brigadiru Tihomiru Kundidu za uspješnu organizaciju natjecanja.

Čestitajući pobjedniku i najboljim natjecateljima izaslanik ministra obrane, Tomislav Ivić je rekao kako natjecanje “Prvi za Hrvatsku” za nas predstavlja sam vrh pripremljenosti, vrh sposobnosti, vrh uspjeha i pobjede pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prisjetio se i hrvatskih branitelja koji su svojom hrabrošću, zalaganjem i požrtvovnošću činili nemoguće, pomicali granice i zavrijedili trajno sjećanje: “I danas se prisjećamo svih naših prijatelja koji su, u pravednom Domovinskom ratu bili oni koji su pomicali granice, koji su pravili korake naprijed, koji su omogućavali naše korake prema slobodi, prema pobjedi. Pozdravljam što je u vašim uspjesima, u vašim današnjim rezultatima onaj naš pobjednički hrvatski duh, onaj duh zajedništva, onaj duh koji je omogućio, koji je bio temelj naših pobjeda u Domovinskom ratu. Čestitam pobjedniku na današnjim postignućima. Ono je vrijedno poštovanja, ono je vrijedno divljenja. U vašem uspjehu tragovi su, duh je naših prijatelja, naših branitelja, budite ponosni na to”, zaključio je Tomislav Ivić.

Pozdravljajući sudionike iz dvanaest partnerskih i savezničkih zemalja te predstavnike MUP-a RH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa zadovoljstvom je naglasio kako je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH -„Prvi za Hrvatsku 2017“. proteklo u skladu s pravilima, u prijateljskom i sportskom ozračju, što je odraz sportske kulture svih pripadnika Oružanih snaga. Također, osvrnuo se na uspješne domaćine i organizatore natjecanja te već tradicionalno dobru suradnju OSRH i civilne zajednice rekavši: „Posebno želim pohvaliti domaćine natjecanja, Gardijsku mehaniziranu brigadu na izuzetnom angažmanu oko pripreme ovog vježbališta za potrebe natjecanja kao i u provedbi samog natjecanja te zahvaliti Gradu Kninu na nesebičnoj potpori“.

Nakon što je dan ranije, u četvrtak 18. svibnja održano kvalifikacijsko natjecanje u kojem su se natjecatelji takmičili u dvije discipline – gađanju iz jurišne puške VHS-D2 i gađanju iz samokresa HS 2000, završnica natjecanja „Prvi za Hrvatsku 2017.“ započela je u petak 19. svibnja, kada su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugačkoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta „Crvena zemlja“.

Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su takmičari obavljali zadane vojničke zadaće, a sudjelovalo je 150 natjecatelja iz oružanih snaga RH od čega dvije natjecateljice, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga zemalja saveznika i partnera (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Italija, Kosovo, Litva, Makedonija, Njemačka, Slovenija, SAD, Velika Britanija, NATO ACO). Zbog velikog broja stranih natjecatelja i međunarodnog karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom „Best soldier competition“, a samo natjecanje provodi se u tri kategorije: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te ženskoj kategoriji.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Prvi za Hrvatsku“ provodi se po šesti put, a prvo natjecanje održano je prije 20 godina u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Organizator natjecanja je Glavni stožer OSRH, domaćin je Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske, zapovjednik natjecanja je brigadir Tihomi Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade a pokrovitelj predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Ovogodišnje natjecanje bila je prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja između oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu kninskih gradskih vrtića. Uređena su igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića, uređeni su vanjski prostori oko njih, ograde i travnate površine a procijenjena vrijednost tih radova iznosi 10.000 kn. Predstavljajući rezultate takve suradnje, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Tomislav Ivić je rekao kako je taj zajednički projekt sjedinio dobru volju kroz donacije građana, napore Grada te sposobnost Oružanih snaga. „To je mali doprinos lokalnoj zajednici, ali puno znači u srcima djece. Lokalna zajednica uvijek može računati na Oružane snage, a mi ćemo se uvijek odazvati na poziv za suradnju, pogotovo kada su cilj naši najmlađi“, rekao je Tomislav Ivić.

U okviru natjecanja održano je i mini natjecanje u kojem su sudjelovala kninska djeca vrtićke dobi koja su, uz suradnju i pomoć pripadnika OSRH, na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara“ savladavali stazu s preprekama namijenjima njima. Osim toga, uz ovogodišnje natjecanje organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na prostorima sportskog kompleksa NK “Dinara” gdje je posjetiteljima prikazana borbena i neborbena tehnika te oprema i naoružanje pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a RH.

Ekipa Vojne policije

Franjkić Mladen
Hašček Vjeran
Matijevac Danijel
Jeličić Kristijan
Barbir Kruno
Kovčić Pero

Rezultati Prvi za Hrvatsku 2017 Knin

foto galerija

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …