Naslovna » naslovnica » Desetnik Zdenko Mirt: Savate boksač i pripadnik specijalne Vojne policije

Desetnik Zdenko Mirt: Savate boksač i pripadnik specijalne Vojne policije

Savate boksač i pripadnik specijalne Vojne policije

Desetnik Zdenko Mirt aktualni je prvak Hrvatske u savate boksu te brončani u Europi. Hrvatski je naslov obranio prošlog tjedna, a sad se priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu. Pripadnik je Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije gdje radi kao vodič službenog psa za detekciju eksploziva, ali uz vojničke dužnosti savate je neizostavan dio njegove svakodnevice. Vještine koje stječe baveći se tim sportom čine ga i iznimno dobro uvježbanim vojnim policajcem…

Desetnik Zdenko Mirt u Satniji specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije radi kao vodič službenog psa za detekciju eksploziva. U njegovu je poslu, među ostalim, bitna disciplina i samokontrola, dobra fizička kondicija, tjelesna snaga i mentalna stabilnost. Osim obuke u postrojbi, za njegovu je dobru fizičku i mentalnu kondiciju nezaobilazna uloga savate boksa. Trenutačno je aktualni prvak Hrvatske u tom sportu te brončani u Europi. Hrvatski je naslov obranio prošlog tjedna, a priprema se za nastup na Svjetskom prvenstvu.

“Bavljenje savate boksom i dobri nastupi u zemlji i na međunarodnim prvenstvima daju mi čast da predstavljam i Vojnu policiju i Oružane snage RH čiji sam ponosan pripadnik,” kaže nam tridesetdvogodišnjak koji se tom sportskom disciplinom počeo baviti 2000. godine u drugom razredu srednje škole u rodnoj Donjoj Stubici gdje i danas živi i trenira. Svaki početak, pa tako i njegov, bio je težak, ali volja i naporan rad vrlo su brzo doveli do impresivnih rezultata. Prvi je nastup imao nakon samo osam mjeseci treniranja. Borio se za svoj klub na Kupu Hrvatske kao junior i pobijedio. Taj ga je prvi uspjeh potaknuo da nastavi još intenzivnije trenirati. U nekoliko je navrata osvajao naslov državnog prvaka, a sljedeća važna godina u njegovoj karijeri bila je 2003. kad je ušao u reprezentaciju i nastupio na Svjetskom prvenstvu u Belgiji te osvojio svjetsko srebro i postao juniorski viceprvak svijeta. Bio je to velik uspjeh, pogotovo ako se uzme u obzir da je izgubio od francuskog borca i to s vrlo malom bodovnom razlikom. Objašnjava nam kako je kolijevka tog borilačkog sporta upravo Francuska. Savate na francuskom znači papučica, a specifičan je po tome što se nastupa u tenisicama koje su na prednjem dijelu obložene tvrdim materijalom. U borbi su dopuštene sve nožne tehnike, kružni i bočni udarci, čišćenja, a i udarci rukama. Za razliku od drugih borilačkih sportova, savate je puno dinamičniji i u ringu se ne smije stajati. Čim stanete i izbjegavate borbu sudac daje opomenu, a nakon tri opomene slijedi diskvalifikacija. “Iako su Francuzi apsolutni vladari tog svojeg nacionalnog sporta, hrvatska im se reprezentacija uvijek nameće kao najjači protivnik na europskim i svjetskim prvenstvima,” kaže desetnik Mirt.

Objašnjava nam i zašto se počeo baviti tom borilačkom vještinom: “Klub mi je blizu. Kako sam se savate boksom počeo baviti još dok sam bio srednjoškolac, obveze u školi nisu mi dopuštale da idem nekamo dalje trenirati. Već nakon prvih treninga našao sam se u tom sportu. Jednostavno se sve poklopilo.” Prije je trenirao svaki dan, a sad odradi pet boksačkih treninga tjedno, uz dan rezerviran za trčanje. “Na poslu dodatno svaki dan odradim aerobni trening, trčanje i vježbe snage, što je i inače redovita aktivnost svih nas u postrojbi, te se tako savate boks koji treniram privatno i moj posao izvrsno nadopunjuju,” objašnjava desetnik Mirt. Savate je neizostavan dio njegove svakodnevice, a vještine koje stječe baveći se tim sportom čine ga i iznimno dobro uvježbanim vojnim policajcem.

Iza sebe ima više od 150 službenih borbi na domaćem terenu, na europskim, svjetskim i prvenstvima Mediterana te na brojnim međunarodnim prijateljskim mečevima u Europi. Nastupa u kategoriji +85 kilograma, a trenira ga Srećko Znika. Za desetnika Mirta sve je nekako jednostavno: “Dođete, borite se i pobijedi najbolji. Prvenstva ne lažu.”

Ističe kako mu je savate puno pomogao i u poslu koji radi. Treniranja se nije odrekao ni tijekom sudjelovanja u misiji u Afganistanu gdje je sa svojim psom bio tri puta. I ne samo to. Tijekom zadnjeg sudjelovanja u misiji vodio je školu savate boksa u kojoj su uz pripadnike našeg kontingenta bili i brojni pripadnici oružanih snaga drugih zemalja. Kaže kako se, upravo zahvaljujući treniranju tijekom boravka u Afganistanu, dobro pripremio i samo mjesec dana nakon povratka iz misije osvojio naslov prvaka Hrvatske. Prošlog je tjedna obranio naslov državnog prvaka te očekuje da će svoju suverenu premoć u savate boksu potvrditi i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Namjera mu je trenirati i boriti se dokle god bude mogao pružati dobre borbe i dostojno predstavljati svoj klub i reprezentaciju Hrvatske, a time i Vojnu policiju i Oružane snage čiji je pripadnik. Poslije namjerava ostati u tom sportu kao sudac te se baviti trenerskim radom i prenositi znanje i iskustvo mlađim naraštajima savate boraca.

Leida Parlov, Snimio Tomislav Brandt

Comments

comments

Pogledajte

Obilazak UBVVPDR-PPGŽ

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 18. lipnja 2024., u vremenu od 12:30 do 14:00 …