Naslovna » naslovnica » Vojna policija 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

Vojna policija 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

Vojna policija 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

1. hrvatski gardijski zbor (kratica: 1. HGZ) bio je počasna postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske zadužena za izvršavanje protokolarnih zadataka za potrebe državnog vrha do 2000. godine. Pripadnici postrojbe skrbili su za sigurnost predsjednika Republike. Postrojba je bila smještena u Zagrebu. Osnovana je temeljem Zakona o obrani po Zapovijedi Predsjednika Republike o ustroju 1.hrvatskog gardijskog zbora broj PA7-5/1-94. od 25. veljače 1994. godine.

1.HGZ u svojem sastavu činile su četiri bojne te 1. Hrvatski gardijski zdrug, kao zasebna elitna borbena postrojba, a u sklopu zapovjedništva 1. HGZ-a ustrojena je i postrojba Vojne policija. Pripadnici vojne policija HGZ- nosili su zelene odore sa VP opremom i zelenu beretku!

Vojna policija 1. HGZ-a bila je ustrojena u razini voda VP. Vod VP 1. HGZ bio je popunjen pripadnicima iz sastava 66., 67., 69. bVP kao i sa pripadnicima 8. Lako jurišne brigade VP, iz sastav 1.HG Zdruga i djelatnika MUP-a.

Postrojba je izvršavala vojnopolicijske zadaće za potrebe 1.HGZ-a. neovisno o teritorijalnoj organizaciji postrojbi VP. Imala je razvijenu sposonost izvršavanja zadaća iz područja opće, prometne i kriminalističke VP. U svom sastavu imala je ustrojenu i službu dežurstva. Uz izvršenje vojnopolicijskih zadaća VP 1.HGZ vršila je osiguranje zapovjedništva 1HGZ-a i svih objekata HIS-a, UNS-a.

Od 1997. godine vod VP 1. HGZ-a operativno se podređuje Upravi VP a i dalje ostaje logistički i zapovjedno podređena 1.HGZ –u, sve do 2000. godine. Te 2000. godine donešena je odluka o gašenju postrojbe 1. HGZ a time i voda VP 1. HGZ-a

Comments

comments

Pogledajte

Obilazak UBVVPDR-PPGŽ

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 18. lipnja 2024., u vremenu od 12:30 do 14:00 …

Komentiraj