Naslovna » naslovnica » Promocija polaznika vojnih škola

Promocija polaznika vojnih škola

Prigodnim programom sa svečanim postrojavanjem polaznica i polaznika vojnih škola u vojarni Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Petar Zrinski u Zagrebu danas je, 25. lipnja 2015., obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i završetak školske godine 2014./2015.

Uz polaznike, članove njihovih obitelji, nastavnike i druge djelatnike HVU-a svečanosti su nazočili i brojni gosti i uzvanici, uključujući predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga (OS)  RH Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku, predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, ministra obrane RH Antu Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera (GS) OS RH generala zbora Dragu Lovrića, predstavnike MORH-a, OSRH-a, MUP-a, akademske zajednice, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i druge.

Program se sastojao od dva dijela. Prvo je održana  promocija polaznika Temeljne, Napredne i Visoke dočasničke izobrazbe te Napredne časničke izobrazbe i Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro.

Drugi dio obuhvaćao je središnju svečanost, promociju polaznika Ratne škole Ban Josip Jelačić, Temeljne časničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe zdravstvene službe opće medicinske specijalnosti te podjelu nagrada i pohvala najboljim polaznicima, kao i najboljem instruktoru.
U prigodnom obraćanju, predsjednica Republike istaknula je želju, motiv za učenjem, izvrsnošću i napredovanjem polaznika, no uspješno školovanje je zasluga i njihovih obitelji, te HVU-a i Republike Hrvatske koja im je pružila priliku za napredovanjem. HVU je utemeljen u teškim, ratnim uvjetima, a u poratnom se razdoblju uspješno afirmirao u široj vojnoj, a u posljednjih nekoliko godina i u sveučilišnoj zajednici, pokretanjem novih studijskih programa. HVU daje snažan doprinos ukupnoj uspješnosti OSRH, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši da je promocija dodatno uveličala Dan državnosti RH.

Predsjednik Vlade RH Milanović podsjetio je da OSRH prije svega brane hrvatsku cjelovitost, suverenitet i slobodu, iako kao odgovorna članica NATO-a i EU-a Republika Hrvatska sudjeluje i u međunarodnim misijama i operacijama. Govoreći o HVU-u, Milanović je podvukao da ga, integriranog u sustav visokog obrazovanja, prije svega čine ljudi koji ulažu u sebe, u svoje znanje i postavljaju pred sebe najviše moguće ciljeve. Želim vam puno uspjeha, da čuvate Hrvatsku i da nikada ova znanja koja ste stekli ne morate primjenjivati u praksi, poručio je polaznicama i polaznicima predsjednik Vlade.

Načelnik GS OSRH istaknuo je uspješni razvoj i transformaciju HVU-a, naročito kad je riječ o novim studijskim programima, zahvaljujući kojima je Učilište u samo godinu dana postalo jedno od najpoželjnijih mjesta za studiranje u Hrvatskoj. Nikad se ne smijemo umoriti u stjecanju novih znanja, jer samo znanjem možemo integrirati naše djelovanje na kopnu, moru, zraku i u cyber-dimenziji modernog ratovanja, rekao je general zbora Lovrić istaknuvši cjeloživotno, sveobuhvatno i suvremeno obrazovanje  dočasnika i časnika kao ključno za učinkovite odgovore na sve aktualne i buduće zadaće koje se postavljaju pred oružane snage.

HVU je nastojao pružiti polaznicima sve ono što im je bitno u budućoj karijeri i poslu, naglasio je domaćin svečanosti, zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić. Podsjetivši da se aktivno radi na daljnjem razvoju HVU-a i novim studijskim programima, general Barić je rekao da je glavna smjernica Učilišta stvaranje dočasnika i časnika koji imaju jasni vojnički karakter, etičku opredijeljenost i jasnu viziju svojeg služenja Oružanim snagama i Hrvatskoj.

U školskoj godini 2014./2015. izobrazbu na HVU-u je završilo 314 polaznica i polaznika, od kojih 294 polaznika iz OS RH, 1 polaznik iz MUP-a i 19 polaznika stranih OS (Bosna i Hercegovina 6, Crna Gora 1, Kosovo 3, Makedonija 6,  Njemačka 1, Slovenija 1, Srbija 1).

Čestitamo svim pripadnicima Vojne policije koji su završili izobrazbu: Temeljnu i naprednu dočasničku, temeljnu i naprednu časničku, zapovjedno stožernu školu te tečajeve za instruktore i više instruktore.

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …