Naslovna » naslovnica » Vojna policajka u boksačkom ringu

Vojna policajka u boksačkom ringu

Anamarija Maršić, vojnikinja u 1. satniji Vojne policije Pukovnije Vojne policije državna je prvakinja u boksu u kategoriji od 69 do 75 kilograma i nositeljica europske bronce u kategoriji od 75 do 81 kilogram. S 24-godišnjom Proložankom punom entuzijazma, pozitivne energije i vedrog duha razgovarali smo neposredno prije njezina odlaska u Tursku na europske kvalifikacije u boksu za Olimpijske igre…

Anamarija Maršić jedna je od onih sretnica koja je vrlo brzo uspjela ostvariti svoje poslovne i privatne želje. Kad je o poslu riječ, želja joj je bila, još od srednjoškolskih dana, raditi u Vojnoj policiji, a privatno ostvariti najviše što se može u boksačkom ringu. To najviše u ringu zasad je: državna prvakinja u boksu u kategoriji od 69 do 75 kilograma, titula koju je osvojila u ožujku ove godine na državnom prvenstvu u Koprivnici; europska bronca u kategoriji od 75 do 81 kilogram koju je osvojila 2014., te peto mjesto na svjetskom prvenstvu 2014. godine. Boksom se bavi četiri godine. Prije toga četiri se godine bavila kick-boksom tijekom kojih je u kategoriji +70 kilograma ostvarila titulu europske i svjetske juniorske prvakinje, a na europskom seniorskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju.
Impozantni su to sportski rezultati 24-godišnje Proložanke pune entuzijazma, pozitivne energije i vedrog duha s kojom smo razgovarali neposredno prije njezina odlaska u Tursku na europske kvalifikacije u boksu za Olimpijske igre. Sretna je, kaže, što je ženski boks postao olimpijska disciplina, a za svakog je sportaša nastup na olimpijadi životna želja.
Pripadnicom Oružanih snaga postala je 2013. godine. Najprije je odslužila dragovoljni rok, a u Oružane snage je pristupila godinu poslije. “Isplatilo se čekati,” kaže. Najprije je radila u Topničko-raketnoj pukovniji u Bjelovaru, a od srpnja prošle godine pripadnica je Vojne policije: “Od samog početka želja mi je bila raditi u Vojnoj policiji. Zadovoljna sam i u ovoj se postrojbi vidim i u budućnosti. Posao je dinamičan, svaki dan radim na nekom drugom mjestu, u osiguranju MORH-a, zaštiti štićenih vojnih objekata, dežurnoj autopatroli… Volim ovaj posao. Ovdje sam se odlično snašla, odnos s kolegama je izvrstan. Svi smo ravnopravni.” Obitelj podržava njezin izbor: i profesionalni i sportski.
Sve je počelo kick-boksom
Prvi je put u ring ušla sa 16 godina kad se počela baviti kick-boksom. Dotad se bavila raznim ekipnim sportovima. “Kad sam počela trenirati kick-boks bila je to prekretnica u mojem bavljenju sportom. Postala sam svjesna da više volim individualne sportove. U njima ovisiš sam o sebi. Koliko daš na treningu, takvi će biti rezultati. U timskom sportu ovisiš o drugima, a to ne volim.”
Nakon četiri godine bavljenja kick-boksom, tražila je, kaže, nove izazove, sport koji joj omogućuje nastup na olimpijskim igrama. Stoga je logičan slijed njezine sportske karijere bio boks. Ženski je boks olimpijska disciplina od 2012. godine. Kako u ženskom boksu kao olimpijskoj disciplini nema kategorije od 75 do 81 kilogram, da bi se mogla natjecati morala je “spustiti” kategoriju. Sad se natječe u kategoriji od 69 do 75 kilograma za koju kaže da joj savršeno odgovara. “Mislim da ovo i jest moja prirodna kategorija. U ringu sam brža i bolje se osjećam.” Budući da je promijenila kategoriju, fokus je stavila na kondicijske treninge, povećanje brzine i agilnosti. Trenira oko četiri sata dnevno šest dana u tjednu u Boksačkom klubu Sesvete s trenerom Stipicom Brekalom, bivšim boksačem s bogatim iskustvom.
“Sport je važan dio mojeg života. Razvija snagu, ali i disciplinu: i mentalnu i fizičku,” kaže Anamarija te dodaje kako joj je sve to bitno i u poslu koji radi tako da su treniranje boksa i rad u Vojnoj policiji dobitna kombinacija. “U ringu se dobro osjećam. Psihički sam stabilna i u ringu i na poslu. Posao i treniranje mogu dobro uskladiti, a kondicija koju imam zahvaljujući treniranju dobro mi dođe u poslu jer se podrazumijeva da vojni policajac, među ostalim, mora biti u dobroj fizičkoj kondiciji.” Uz posao i boks Anamarija studira na Kineziološkom fakultetu.
Na kvalifikacije za Olimpijske igre odlazi kao jedina naša boksačica. Ni najmanje ne sumnja u uspjeh. Kvalificiraju se samo oni koji osvoje prvo i drugo mjesto. Bit će od tri do pet borbi, ali Anamarija se ne zamara s kim će se boriti. Ako se u Turskoj ne uspije kvalificirati za Olimpijadu, ostaje joj još jedna prilika, i to na Svjetskom prvenstvu u svibnju u Kazahstanu. Ali, sad je, kaže, fokusirana samo na Tursku. Napominje kako je jedna od slabih karika što boksačice u Hrvatskoj teško mogu ostvariti veći broj borbi, za razliku od boksačica iz drugih zemalja koje na natjecanja dolaze sa sto i više borbi. U prednosti je jer je u kick-boksu ostvarila sedamdesetak, a u boksu dvadesetak borbi. “Da budem iskrena ne brojim,” kaže. Zanimalo nas je sjeća li se prve borbe. Kaže kako se sjeća da je prvu borbu izgubila, ali onda ju je krenulo… Na pitanje planira li svoju sportsku karijeru odgovara: “Ne. Idem dan po dan. Sad mi je cilj Olimpijada koja je vrhunac svake amaterske karijere. Osvojiti olimpijsku medalju ne da se mjeriti ni sa čime.” Profesionalni je boks ne zanima: “Ovo radim iz zadovoljstva i zato što volim. To se ne radi zbog novca.”


Pripadnicom Oružanih snaga postala je 2013. godine. Najprije je odslužila dragovoljni rok, a u Oružane snage pristupila je godinu poslije. Najprije je radila u Topničko-raketnoj pukovniji u Bjelovaru, a od srpnja prošle godine pripadnica je Vojne policije: “Od samog početka želja mi je bila raditi u Vojnoj policiji. Zadovoljna sam i u ovoj se postrojbi vidim i u budućnosti. Posao je dinamičan, svaki dan radim na nekom drugom mjestu, u osiguranju MORH-a, zaštiti štićenih vojnih objekata, dežurnoj autopatroli…”
Boksom se bavi četiri godine. Državna je prvakinja u boksu u kategoriji od 69 do 75 kilograma, a titulu je osvojila u ožujku ove godine na državnom prvenstvu u Koprivnici. Europsku broncu u kategoriji od 75 do 81 kilogram osvojila je 2014., a iste godine i peto mjesto na Svjetskom prvenstvu. Prije toga četiri se godine bavila kick-boksom tijekom kojih je u kategoriji +70 kilograma ostvarila titulu europske i svjetske juniorske prvakinje, a na europskom seniorskom prvenstvu srebrnu medalju.


Leida PARLOV, Foto: Tomislav BRANDT i privatna arhiva A. MARŠIĆ

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …