Naslovna » naslovnica » Satnija specijalne Vojne policije: Nema improvizacije kad se spašavaju ljudski životi

Satnija specijalne Vojne policije: Nema improvizacije kad se spašavaju ljudski životi

Vježbajući bruse vještine, stječu dodatnu sigurnost i samopouzdanje te koordinaciju i usklađenost djelovanja. U poslu nema improvizacije jer su u pitanju ljudski životi. Timski rad u takvim je malim mobilnim specijalnim postrojbama imperativ. Spremni su žrtvovati svoju sigurnost i živote kako bi zaštitili naše… Tako se uvježbavaju pripadnici Satnije specijalne Vojne policije koje smo pratili u Splitu tijekom nedavne obuke, dio koje su odradili i s pripadnicima OS-a Katara, što potvrđuje kako su njihova znanja i sposobnosti iznimno cijenjeni…

Buka helikoptera postala je zaglušujuća. Na molu smo. Kapljice mora i prašina koju je podignuo vjetar izazvan elisom helikoptera šire se na sve strane. Zabijaju se u lice. Peče. Oči suze. Ne pomažu ni naočale. Vjetar udara na našu ravnotežu. Da bismo kako-tako ostali na nogama, držimo se lukobrana. Dok smo se borili s vjetrom, na brod su se spuštali specijalni vojni policajci. Brzim konopom, naoružani, u fantomkama. Četiri tima zauzela su brod na kojem se nalazi inkriminirana osoba i počinju pretraživanje. Svaki brod ima dvije kritične točke. Jedan tim ide prema kontrolnom mostu, a drugi prema strojarnici. Strojarnica je srce broda, a iz kontrolne sobe upravlja se svim brodskim sustavima. Preostala dva tima rade pretragu i pretres broda. Nakon brze, precizne i usklađene akcije timovi Satnije specijalne Vojne policije zauzeli su brod, osigurali traženu osobu i tu njihov posao završava. Bio je to boarding – nasilni upad i zauzimanje broda koji se provode kad je na brodu sumnjiva osoba ili teret, a posada odbija suradnju. “To su naše uobičajene radnje i postupci koji su u opisu posla svakog vojnopolicijskog specijalca,” objašnjava nam natporučnik Marijo Vukadin, zamjenik zapovjednika Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije VP-a i dodaje: “Vježbajući brusimo vještine, stječemo dodatnu sigurnost i samopouzdanje, koordinaciju i usklađenost djelovanja timova. Vidjeli ste da smo sve odradili isprve, kao što moramo biti spremni reagirati u nekoj stvarnoj situaciji. U našem poslu nema improvizacije jer su u pitanju ljudski životi.” Timski rad u takvim je malim mobilnim specijalnim postrojbama imperativ. Spremni su žrtvovati svoju sigurnost i živote kako bi zaštitili naše. Upravo zato ta je specijalna postrojba zaslužila i uživa naše povjerenje.

U timu i mladi specijalci

Talačku situaciju rješavali su na Crvenoj zemlji gdje su provodili i obuku iz raznih oblika gađanja, a gađali su i na streljani na Poljudu. Uvježbavali su spuštanje iz helikoptera tehnikom brzog konopa, izvlačenje iz područja operacija tehnikom grozd, te razne druge tehnike i procedure iz svojeg područja rada.
U vatru su odmah bacili i tri nova mlada pripadnika Satnije koja smo za dojmove uspjeli pitati u kratkom predahu između dviju operacija. Zadovoljni su što su napokon u Satniji specijalne Vojne policije. U Vojnoj policiji su od 2012., a u Satniji od početka ove godine. Ovo im je drugi teren. Rješavaju talačke situacije, spuštaju se i izvlače iz područja operacije konopom raznim tehnikama, pucaju, rade prsten osiguranja…. Nema milosti, nema poštede, a to im, kažu, i odgovara. “Obuka je složenija i teža nego sam mislio, ali tako i mora biti,” govori nam jedan. Za obojicu jedini je izbor od samog početka bila specijalna Vojna policija. “Ovo je moj izbor. Htio sam biti specijalac, u vrhu hrvatske vojske. Ništa me drugo nije zanimalo,” kaže nam jedan od njih koji je upravo u grozdu preletio dio akvatorija pomorske baze “Lora”. Nije ga bilo strah. Vjerovao je u opremu i kolege. Obuka je, slažu se, teška, ali i motivirajuća, i upravo je to dobro i cilj Satnije. “Obuku nastojimo napraviti što složenijom i realističnijom. Naše nove pripadnike odmah smo ubacili u intenzivan ciklus obuke i dobro su se snašli,” kaže natporučnik Vukadin zadovoljan mladim snagama Satnije specijalne Vojne policije. Odlično su se uklopili. Dobro rade, tjera ih odlučnost i uvjeren je da će ići do kraja.

Stalni je član tima nekoliko zadnjih mjeseci i Bled, prvi napadački pas u Satniji specijalne Vojne policije. Nakon što je dobro odradio talačku situaciju, u Splitu se uvježbavao za helikopterske operacije. “Let je za psa stresan, ali mora se obučiti kako svladati strah te da čim iziđe iz helikoptera odradi zadaću: neutralizira prijetnju, tj. napadne. Instruktor i vodič daju mu dodatnu sigurnost,” govori nam desetnik Darko Kerhač, instruktor u Obučnom centru vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu. On i Bled jako se dobro poznaju. “Bled se dosad pokazao dobrim. Vidite, uši su mu u zraku, rep nije podvijen, što znači da se ne boji. U helikopteru je bio miran, a ugriz markiranta nakon leta mu je zadovoljština.”
Svi članovi tog specijalnog tima, pa i najmlađi pridruženi član, dvoipolgodišnji Bled, tretiraju se jednako. Nikom se ne popušta i ne gleda kroz prste.
Nakon spomenute slijede im nove aktivnosti. “U ovoj postrojbi nema praznog hoda,” kaže natporučnik Vukadin. Kalendar aktivnosti popunjen je do kraja godine, što redovitim zadaćama, što uvježbavanjima samostalno, s pripadnicima drugih postrojbi OSRH, ali i s partnerima iz drugih zemalja.
Suradnja s pripadnicima OS-a Katara

Dio obuke odradili su i s pripadnicima OS-a Katara s kojima je suradnja započela 2014. godine. Više o toj suradnji rekao nam je načelnik Službe Vojne policije Glavnog stožera OSRH brigadir Tihomir Zebec.
Prvi ovogodišnji obučni ciklus pripadnika OS-a Katara u Pukovniji Vojne policije završio je 28. travnja, a trajao je četiri tjedna. Bila je riječ o tečaju osiguranja osoba, zrakoplova i brodova. Provodio se u Zagrebu i Splitu, a osmišljen je, organiziran i prilagođen zahtjevima katarske strane koja je već nakon prve ostvarene suradnje 2014. godine izrazila želju za njezinim nastavkom i unapređenjem.

Do suradnje s Vojnom policijom na području obuke došlo je kad je katarsko izaslanstvo 2014. boravilo u uzvratnom posjetu Hrvatskoj. “Najviše ih se dojmio upravo rad Vojne policije,” napominje brigadir Zebec. Sve organizacijske pripreme, prijedlog i programe tečaja pripremila je Služba Vojne policije, a obuku provode instruktori iz Pukovnije Vojne policije. Prvi tečaj bio je vezan uz osiguranje VIP osoba. Obuka je obuhvaćala taktike, tehnike i procedure osiguranja VIP osoba u mjestu i pokretu, vještine rukovanja osobnim naoružanjem te vožnju u specifičnim uvjetima. Tečaj je trajao tri tjedna, a pohađalo ga je 18 pripadnika OS-a Katara.
“Odmah nakon završetka prvog tečaja katarska je strana izrazila želju za nastavkom suradnje te je Služba Vojne policije izradila prijedloge za još nekoliko tečajeva od kojih je jedan bio i nadogradnja Tečaja VIP osiguranja. Riječ je o specifičnim oblicima obuke koja je koncipirana tako da polaznici usvoje temeljna znanja, ali i da se osposobe da mogu samostalno provoditi takve tečajeve u svojoj zemlji. Prilikom izrade programa vrlo smo fleksibilni i vodimo se zahtjevima katarske strane, a uspješnosti tečajeva pridonosi i prilagodljivost instruktora, uvažavanje različitosti i profesionalan pristup poslu,” objašnjava brigadir Zebec te ističe kako je suradnja s OS-om Katara iznimno korisna za obje strane.

Cilj upravo završenog tečaja osiguranja osoba, zrakoplova i brodova bio je polaznike obučiti i uvježbati za planiranje, pripremu i provedbu radnji prilikom osiguranja osoba i tereta u zrakoplovima i na brodovima. Obuhvaćao je tehnike pregleda zračne i pomorske baze, svjesnost o mogućnosti postojanja improviziranih eksplozivnih naprava, pregled zrakoplova i plovila te tehnike uporabe neubojitog oružja i samoobrane bez uporabe vatrenog oružja. Završen je vježbom koju su pripadnici OS-a Katara izveli 28. travnja na Plesu i na kojoj su pokazali znanja i vještine usvojene tijekom obuke. Na tečaju je bilo dvadesetak polaznika, od kojih su neki bili i na prvom, te su nakon završetka dobili certifikat o uspješno završenoj obuci.

Uz obuku katarske strane, može se reći da je spomenuti oblik suradnje i dobra prilika za razmjenu iskustva. “I za Vojnu policiju ova suradnja ima višestruke prednosti. Vojna policija u ovom je slučaju potvrdila da svoje znanje, iskustvo i vještine može kvalitetno primijeniti i kod obuke pripadnika oružanih snaga drugih zemalja. Usto, ovo je i svojevrstan test dostignutih sposobnosti Vojne policije, kao i sposobnosti planiranja i organizacije ovako zahtjevne obučne aktivnosti. Ovo je i još jedna od potvrda da se Vojna policija razvila u respektabilnu ustrojstvenu cjelinu OSRH koja ima znanja koja cijene i drugi,” napominje brigadir Zebec. Rekao je i kako je nakon završetka tečaja katarska strana izrazila želju da se taj oblik suradnje nastavi. Tako se, prema njegovim riječima, sljedeći obučni ciklus može očekivati u rujnu kad bi se proveo svojevrstan nastavak i nadogradnja Tečaja osiguranja VIP osoba, a koji bi, među ostalim, obuhvaćao i neposredno osiguranje VIP osoba uz uporabu vatrenog oružja te druge tehnike i procedure koje se primjenjuju u neposrednom osiguranju VIP osoba.


Do suradnje OS-a Katara s Pukovnijom Vojne policije na području obuke došlo je kad je katarsko izaslanstvo 2014. boravilo u uzvratnom posjetu Hrvatskoj. Sve organizacijske pripreme, prijedloge i programe tečaja pripremila je Služba Vojne policije, a obuku provode instruktori iz Pukovnije Vojne policije. Prvi tečaj bio je vezan uz osiguranje VIP osoba. Odmah nakon prvog tečaja katarska je strana izrazila želju za nastavkom suradnje. Prvi ovogodišnji obučni ciklus pripadnika OS-a Katara odnosio se na osiguranje osoba, zrakoplova i brodova, a osmišljen je, organiziran i prilagođen zahtjevima katarske strane.   


Leida PARLOV, Snimio:Tomislav BRANDT

Comments

comments

Pogledajte

Obilazak UBVVPDR-PPGŽ

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 18. lipnja 2024., u vremenu od 12:30 do 14:00 …