Naslovna » naslovnica » Pripadnici Pukovnije vojne policije posjetili džamiju

Pripadnici Pukovnije vojne policije posjetili džamiju

U sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju u Afganistanu, pripadnici Military Police Dog Group za multinacionalnu satniju vojne policije (MN MP COY), u sastavu 4. HRVCON misije Resolute Support, u srijedu, 18. studenoga 2015. godine, posjetili su zagrebačku džamiju, gdje su se upoznali s vjerskim i kulturnim običajima zemlje u koju odlaze.

Domaćin susreta i predavač  bio je imam u džamiji i koordinator za suradnju Islamske zajednice u RH i Ministarstva obrane, mr.sc. Mirza ef. Mešić. Cilj posjeta je kroz predavanje i odgovore na pitanja, približiti pripadnicima Pukovnije vojne policije (PVP) način života, vjerske i kulturne običaje domicilnog stanovništva, te ih upoznati s tradicijom i poviješću afganistanskog naroda.

“Prvi korak u poštivanju drugih je upoznati se s njihovim sustavom vrijednosti i uvažiti ga. To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenja sa suradnicima i lokalnim stanovništvom, što je osnovni uvjet za izgradnju mira. Na taj način radimo najbolju prevenciju za siguran boravak i uspješno odrađenu misiju”, istaknuo  je ef. Mešić.

U sklopu posjeta, pripadnici PVP-e obišli su Islamski centar te im je omogućen ulazak i u molitveni prostor džamije, gdje im je ef. Mešić prezentirao način ponašanja u svetištu u slučaju prigode posjete džamiji u Afganistanu.
Hrvatski vojni policajci u sklopu multinacionalne satnije vojne policije u misiji Resolute Support obavljat će poslove osiguranja aerodroma u Kabulu. Oni su obučeni vodiči pasa koji s vojnim psima odlaze u misiju i time uvećavaju sposobnost lociranja i hvatanja osumnjičenih osoba, pravovremeno detektiranje i otkrivanje eksplozivnih naprava i opojnih droga,  te značajno pridonose učinkovitosti postrojbe koja ih koristi.

djamija_19112015_v

Comments

comments

Pogledajte

Predsjednik Milanović odlikovao članove UBVVPDR

Dana 11. travnja 2024., Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović …