Naslovna » naslovnica » najbolji vojnik lipnja 2017. razvodnik Ivan Dujić iz Pukovnije VP

najbolji vojnik lipnja 2017. razvodnik Ivan Dujić iz Pukovnije VP

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, 25. rujna 2017. uručio je priznanja najboljem vojniku i dočasniku Oružanih snaga za lipanj i srpanj 2017.

Svečanost je u pratnji provedbenog dočasnika prvog dočasnika Oružanih snaga RH časničkog namjesnika Dražena Klanjca i prvih dočasnika postrojbi iz kojih dolaze nagrađeni upriličena u prostorijama Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Zagrebu.

Priznanja za izvanredne rezultate postignute u svom radu primili su:

■ najbolji vojnik lipnja 2017. razvodnik Ivan Dujić

■ najbolji dočasnik lipnja 2017. stožerni narednik Tomislav Petrović

■ najbolja vojnikinja srpnja 2017. vojnikinja Sanja Mihinac Škrlin i

■ najbolja dočasnica srpnja 2017. nadnarednica VS Mirna Ignac.

Četvero pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske proglašeni su najboljim vojnicima i dočasnicima tijekom lipnja i srpnja 2017. Priznanje su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, ali i u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga RH.
RAZVODNIK IVAN DUJIĆ vojni je policajac u 3. satniji Pukovnije vojne policije u Đakovu.

Razvodnik Dujić je odabran za najboljeg vojnika lipnja 2017. jer je vraćajući se s posla i uočivši prometnu nesreću, odmah zaustavio svoje vozilo te je provjerio što se dogodilo i ima li unesrećenih. Na mjestu prometne nesreće zatekao je teško ozlijeđenog motociklistu i ne oklijevajući pristupio je pružanju prve pomoći istodobno dajući upute drugim sudionicima prometne iz osobnog vozila kako bi se zaštitilo mjesto sudara i očuvali tragovi nesreće. Razvodnik Dujić je završio Tečaj za borbenog spasioca (CLS – Combat Life Saver) te je svoje stečeno znanje s obuke iskoristio u pružanju prve pomoći i proveo sve proceduralne radnje i postupke koje su bile potrebne s obzirom na težinu ozljeda unesrećenog. Nakon pružanja prve pomoći nastavio je pratiti i nadzirati unesrećenog dajući savjete i preporuke ostalim osobama koje su se zatekle u nesreći sve do dolaska ekipe prve pomoći i patrole prometne policije PP Vinkovci kada je daljnju brigu o povrijeđenom predao stručnom medicinskom osoblju.

Znanje i obučenost koje je stekao na tečaju CLS praktično je iskoristio u stvarnoj situaciji pomoći unesrećenom te upravo zahvaljujući prisebnosti razvodnika Dujića nisu nastupile i teže posljedice u ovoj teškoj situaciji.

Razvodnik Dujić je vojni policajac koji je sve dužnosti i poslove izvršavao vrlo savjesno, odgovorno i točno. Zbog svojih vojničkih odlika, poštovanja etičkog kodeksa Vojne policije, razine osobne spremnosti, znanja i iskustva, uživa autoritet kod svih kolega u postrojbi.

Zbog smirenog, profesionalnog i humanog postupanja koristeći praktično znanje s tečaja, razvodnik Ivan Dujić primjer je koji treba poslužiti i drugim pripadnicima postrojbe i Oružanih snaga kao dokaz vrijednosti obuke i usavršavanja.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov je tijekom razgovora s najboljim vojnicima i dočasnicima pohvalio sve prisutne u njihovim iznimnim postignućima i hvalevrijednim podvizima te im je od srca zahvalio u ime svih pripadnika Oružanih snaga RH.

Načelnik Glavnog stožera je rekao kako je pružanje prve pomoći na mjestu nesreće podvig koji ne mogu svi izvesti jer treba imati vještinu, reagirati na vrijeme i treba biti hrabar.

Istaknuo je i najbolje instruktore Oružanih snaga koji su odličan primjer i osobe koje će prenositi svoje iskustvo i znanje.

General Šundov je naglasio kako je pomaganje u požaru i pružanje pomoći svojim ozlijeđenim kolegama na terenu veliki pothvat na koji pripadnici Oružanih snaga trebaju biti ponosni.

Posebno je naglasio ulogu liječnika, sestara i medicinskih tehničara koja je bila izuzetno važna tijekom Domovinskog rata, i u vojsci i u bolnicama, a njihova uloga je i danas izuzetno značajna.

Na kraju je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov poručio svim dočasnicima: „Gledajte, birajte, odaberite najbolje!“

Foto: MORH / Tomislav Brandt

Comments

comments

Pogledajte

Predsjednik Milanović odlikovao članove UBVVPDR

Dana 11. travnja 2024., Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović …