Naslovna » naslovnica » MULTINACIONALNA BOJNA VOJNE POLICIJE

MULTINACIONALNA BOJNA VOJNE POLICIJE

MULTINACIONALNA BOJNA VOJNE POLICIJE

HRVATSKA PRIDRUŽENA NATO-ovu Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok
Potpisivanjem Note o pridruživanju u poljskom gradu Sczcecinu, 30. siječnja Republika Hrvatska se pridružila Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok (MNC-NE). Multinacionalna bojna vojne policije je sada u postupku pripajanja i u rujnu ove godine u Poljskoj će biti provedeno završno ocjenjivanje i certificiranje postrojbe. MNMPBAT će, prema planu, nakon certificiranja postati operativna postrojba Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok

Multinacionalni korpus Sjeveroistok (Multinational Corps North-East – MNC-NE) jedan je od devet NATO-ovih brzorasporedivih korpusa (NATO Rapid Deployable Corps). Smješten je u poljskom Sczcecinu, a utemeljili su ga 1999. Danska, Njemačka i Poljska. Poslije su se korpusu priključile Estonija, Latvija, Litva, Češka, Slovačka, SAD, Rumunjska te, ove godine, Republika Hrvatska.

Svečanim potpisivanjem Note o pridruživanju u poljskom gradu Sczcecinu, 30. siječnja Republika Hrvatska se pridružila Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok (Multinational Corps North-East – MNC-NE).

Notu pridruživanja Republike Hrvatske potpisali su zapovjednik MNC-NE, njemački general-pukovnik Rainer Korff, zamjenik zapovjednika MNC-NE-a, poljski general-bojnik Ryszard Sorokosz te načelnik stožera MNC-NE, danski brigadni general Morten Danielsson, a uime Republike Hrvatske načelnik Odjela vojne policije GS OSRH-a pukovnik Tihomir Zebec.

Tek što se vratio iz Sczcecina, pukovnik Zebec spremao se na novo putovanje u Poljsku – ovaj put da bi primio Počasnu medalju za zasluge za Vojnu žandarmeriju koju mu je na prijedlog zapovjednika poljske Žandarmerije dodijelila Vlada Republike Poljske. U kratkom vremenu između ta dva važna događaja, pukovnik Zebec primio nas je u svom uredu.

Prije nekoliko dana ste u Sczcecinu potpisali Notu o pridruživanju Republike Hrvatske Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok, a za koji dan ćete biti odlikovani poljskom Počasnom medaljom za zasluge za Vojnu žandarmeriju.

Postoji li neka dublja veza između ova dva događaja?


Počasna medalja za zasluge za Vojnu žandarmeriju je nagrada Vojne žandarmerije Republike Poljske koju, na prijedlog zapovjednika Žandarmerije, dodjeljuje poljska Vlada. Medalja se dodjeljuje posebno zaslužnim osobama, institucijama, vojnim postrojbama, vojnicima ili djelatnim osobama za postignuća u promoviranju aktivnosti te doprinos razvoju Vojne žandarmerije Oružanih snaga Republike Poljske, vojne službe te obučno-obrazovnih i društvenih aktivnosti.

Načelniku Odjela vojne policije GS OSRH-a pukovniku Tihomiru Zebecu ovo je odlikovanje dodijeljeno 8. veljače 2012. u Poljskoj, kao priznanje za njegov dugogodišnji rad i važan doprinos multinacionalnom projektu NATO MNMPBAT.

Naravno da postoji, i zove se Multinacionalna bojna vojne policije. MNMPBAT je važan NATO-ov projekt u kojem je proteklih godina sudjelovala hrvatska vojna policija, zajedno s vojnim policijama Poljske, Slovačke i Češke. MNMPBAT je sada u postupku pripajanja i u rujnu ove godine u Poljskoj će biti provedeno završno ocjenjivanje i certificiranje postrojbe.

Što će se zatim događati s MNMPBAT-om?

MNMPBAT će, prema planu, nakon certificiranja postati operativna postrojba Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok. No da bi se taj plan mogao ostvariti, potrebno je da zemlje čiji predstavnici sudjeluju u MNMPBAT-u budu pridružene Multinacionalnom korpusu Sjeveroistok. Poljska, Slovačka i Češka su prije ušle u sastav MNC NE-a, a hrvatska vojna policija trebala je odgovoriti izazovima i u vrlo kratkom vremenu ispuniti sve uvjete da bi mogla postati dijelom ovog NATO-ova korpusa. I, evo, uspjeli smo. Postupak pridruživanja RH MNC NE-u počeo je sredinom 2010., a završio potkraj 2011. Ulaskom RH u MNC NE dostignut je cilj vojne policije OSRH-a te ispunjen uvjet uspješne provedbe certifikacije MNMPBAT-a.

Bili ste 30. siječnja u Sczcecinu, na svečanosti pristupanja RH u MNC NE. Kakvi su dojmovi?

Bilo je prije svega svečano. MNC NE daje veliku važnost hrvatskom pristupanju, prati i cijeni napredak koji je Hrvatska ostvarila. A ja sam, jednostavno, bio ponosan promatrajući kako se pred postrojenim zapovjedništvom MNC NE-a i brojnim poljskim i njemačkim novinarima, uz zvuk hrvatske himne, na jarbolu podiže hrvatska zastava. Dan poslije, 31. siječnja, započela je konferencija MNC NE-a na kojoj je Republika Hrvatska prvi put sudjelovala kao ravnopravni član.

Već sutra ponovno putujete u Poljsku, ovaj put da biste primili medalju koju vam dodjeljuje Vlada Republike Poljske. Zbog čega su vas Poljaci odlučili odlikovati?


Potpisivanje Note o pridruživanju

Medalju, na prijedlog zapovjednika poljske Žandarmerije, dodjeljuje Vlada Republike Poljske, a dobivam je zbog doprinosa razvoju i međunarodnoj suradnji žandarmerije. Konkretno, riječ je o dugogodišnjem i intenzivnom radu na multinacionalnom projektu NATO MNMPBAT u kojem sudjelujem od početka. Drago mi je da postignute rezultate naši poljski partneri vrednuju i zahvaljujem im na tome.


Čestitke njemačkog general-pukovnika Rainera Korffa, zamjenika zapovjednika MNC-NE-a pukovniku Zebecu

MNMPBAT je jedina postrojba u NATO-u koja djeluje na multinacionalnom načelu reciprociteta i jednakosti, u kojoj su sve zemlje-sudionice potpuno ravnopravne a odluke se donose dogovorom. Tijekom posljednje četiri godine vježbovni ciklusi MNMPBAT-a obuhvaćali su i godišnje vježbe Black Bear u kojima su sudjelovali pripadnici vojne policije Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske.
Ove godine u rujnu će se vježba MNMPBAT-a, nazvana Sharp Linx 12, održati u Poljskoj, i bit će dio šire vježbe MNC NE-a, Cristal Eagle 12. To je glavna vježba MNC NE-a i priprema je za njegovo buduće sudjelovanje u misijama. Scenarij vježbe Sharp Linx 12 dio je scenarija Cristal Eagla 12, i na toj će vježbi biti certificiran MNMPBAT te, zatim, pridružen MNC NE-u.

Inicijalna Planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu Sharp Linx 12 koja se upravo održava u Poljskoj usmjerena je prema zajedničkim aktivnostima i suradnji MNMPBAT-a i MNC NE-a.

Comments

comments

Pogledajte

Izvanredna izborna sjednica Skupštine Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata podružnice Grada Zagreba

Dana 29. ožujka 2024., u 18:00 sati u prostoru HVIDR-e Zagreb, Slovenska ulica 21, održana …