Naslovna » naslovnica » MNMPBAT na vježbi Sharp Lynx 16 / Anakonda-16

MNMPBAT na vježbi Sharp Lynx 16 / Anakonda-16

“Potvrda prepoznatljivosti i uloženog truda, rada i želje za razvijanje projekta NATO MNMPBAT-a je i vježba Anakonda-16 u kojoj su pripadnici MNMPBAT-a zajedno s pripadnicima američke Vojne policije provodili integralnu obuku i sudjelovali u izvršenju svih realnih vojnopolicijskih zadaća,” rekao je brigadir Tihomir Zebec, načelnik Službe Vojne policije i hrvatski predstavnik u Nadzorno-koordinacijskoj skupini MNMPBAT-a

Petak 17. lipnja bio je, nakon dva tjedna, zadnji dan vježbe Sharp Lynx 16 / Anakonda-16. Vojarna u Mińsku Mazowieckom opet je bila puna pripadnika Multinacionalne bojne VP-a (MNMPBAT) nakon povratka internacionalnih vodova s poligona “Orzysz”, “Żagań”, “Wędrzyn” i “Drawsko Pomorskie” na kojima su zadnjih tjedan dana provodili svoje zadaće. Nedostaju jedino pripadnici američkog voda VP-a iz Nacionalne garde Missourija koji su se izravno s poligona vratili u svoju domovinu. Priče naših pripadnika o sudjelovanju, dopremi opreme brodovima, željeznicom, cestovnim putem, ozbiljnoj zajedničkoj provedbi integracijske obuke i poslije stvarnih vojnopolicijskih zadaća, integraciji s drugim pripadnicima Bojne, pokazuju njihovu zainteresiranost te novo radno iskustvo.
Na licima svih 195 pripadnika Multinacionalne bojne vidljiv je umor, iscrpljenost, zadovoljstvo… Zbrajaju se dojmovi, a slika govori više od riječi, svi su zadovoljni provedenim i spremni za nove izazove. No, nema puno vremena za razmišljanje jer slijedi svečana ceremonija zatvaranja vježbe i prijenos ovlasti na nacionalne zapovjednike. Ni nevrijeme koje je bilo u tom trenutku nije moglo pokvariti svečanost. I što reći, osim ponoviti riječi direktora vježbe brigadira Tomasza Szoplika tijekom ceremonije zatvaranja: “Svi pripadnici Multinacionalne bojne VP-a, izvrsno ste odradili svoj posao!”
Sve rečeno i viđeno potvrđuje riječi brigadira Tihomira Zebeca, načelnika Službe Vojne policije i hrvatskog predstavnika u Nadzorno-koordinacijskoj skupini MNMPBAT-a tijekom službenog posjeta Direktoratu vježbe Sharp Lynx 16 i zapovjedništvu Multinacionalne bojne VP-a: “Od 2008. godine do danas projekt Multinacionalne bojne VP-a razvijao se i dostigao razinu prepoznatljivosti i uspjeha i unutar same zajednice NATO-ove Vojne policije i kao moderna multinacionalna vojnopolicijska postrojba unutar NATO-a, spremna za sudjelovanje u svim budućim postavljenim zadaćama i misijama. Potvrda prepoznatljivosti i uloženog truda, rada i želje za razvijanje projekta NATO MNMPBAT-a je i vježba Anakonda-16 u kojoj su pripadnici MNMPBAT-a zajedno s pripadnicima američke Vojne policije provodili integralnu obuku i sudjelovali u izvršenju svih realnih vojnopolicijskih zadaća. Zajednička obuka svih članica MNMPBAT-a: poljske Žandarmerije, slovačke Vojne policije, češke Vojne policije i hrvatske Vojne policije važan je segment u zajedničkom radu postrojbe te provedbi vježbi na kojima se vidi stvarna uvježbanost i kohezija svih pripadnika MNMPBAT-a. Ovom je vježbom pokazano i dokazano kako je Multinacionalna bojna VP-a spremna za sudjelovanje i zajednički rad s novim članicama te za nove izazove.”
Nakon svega slijede pripreme za povratak u matične postrojbe te planiranje novog ciklusa uvježbavanja u sljedećoj godini, nove zajedničke radionice, zajedničke pripreme, obuku i sudjelovanje na novoj vježbi koja donosi svoje izazove te potvrđuje spremnost pripadnika VP-a za sve postavljene i buduće zadaće.


Izjave sudionika:

bojnik Željko Perković (Služba VP-a), zamjenik direktora vježbe Sharp Lynx 16
“Direktorat vježbe bio je ustrojen u više sekcija: ocjenjivačka, MEL/MIL, logistička, operativno središte, ured za odnose s javnošću, KIS i druge, koje su organizirale, usmjeravale i nadzirale provedbu zadaća Multinacionalne bojne te pružale potporu svim njezinim pripadnicima u svakom trenutku. Svakodnevno su provođene koordinacije i sastanci sa Zapovjedništvom Bojne te je praćena provedba integracijske obuke i provedba zadaća tijekom rada internacionalnih vodova na vojnim poligonima u suradnji s poljskom Vojnom žandarmerijom. Zadaće koje je Direktorat izdavao Multinacionalnoj bojni bile su izvršavane pravodobno i sukladno postojećim planovima.”

natporučnik Mario Vukadin (Pukovnija VP-a), Zapovjednik Internacionalnog voda VP-a na vojnom poligonu “Orzysz”
“Kao prvo, mogu istaknuti vrlo pozitivno iskustvo i odličan zajednički i profesionalni rad svih pripadnika Internacionalnog voda čiji sam bio zapovjednik. Vod se sastojao od pripadnika poljske Žandarmerije, češke, slovačke i hrvatske vojne policije te pripadnika američke Nacionalne garde Missourija. Tijekom rada na vojnom poligonu provodili smo zadaće nadzora prometa, pratnje konvoja, održavanja reda i mira među pripadnicima koji su sudjelovali u vježbi Anakonda-16 na našem poligonu “Orzysz”. Zajedno s pripadnicima lokalne poljske Žandarmerije provodili smo dnevne zadaće kroz dvanaest ophodnji, dio hodnih i dio motoriziranih. Zapovjednik svake uvijek je bio Poljak, dok smo mi bili potpora u postupanju prema nacionalnim pripadnicima. Prije samog upućivanja na teren proveli smo integracijsku obuku kojom smo prošli sve vojnopolicijske poslove kako bismo se što bolje pripremili za rad na terenu. Tim načinom formiranja internacionalnih vodova i stečenim iskustvom na vježbi uvelike je omogućeno da se po potrebi i iskazanim potrebama NATO-a možemo brzo uključiti u bilo koju operaciju potpore miru.”

poručnica Renata Medved (Pukovnija VP-a), voditeljica Personalnog odsjeka u Zapovjedništvu MNMPBAT-a
“Prije gotovo godinu dana uključila sam se u projekt MNMPBAT-a kao voditeljica Personalnog odsjeka koji još čine časnici i dočasnici iz poljske, slovačke, češke i hrvatske vojne policije. Zadaće koje uvježbavamo tijekom radionica i obučnih procesa sad smo stvarno provodili: vođenje knjige ustroja Bojne, prikupljanje personalnih podataka i vođenje svih potrebnih evidencija o pripadnicima Bojne, prikupljanje podataka s terena o popunjenosti, evidenciji radnog vremena i dostava podataka nadređenom Zapovjedništvu. Svakodnevno sam kao voditeljica Odsjeka sudjelovala na kolegijima Zapovjedništva Bojne te brifirala o svim personalnim podacima. Nadalje, kao Odsjek sudjelujemo i u procesu donošenja odluke Zapovjedništva Bojne i stalno koordiniramo sve aktivnosti s drugim odsjecima Bojne. Tijekom radionica održavanih u cilju pripreme za vježbu uvijek se stjecalo novo iskustvo jer sa svakim našim zajedničkim radom nadopunjavali smo SOP-ove vođeni važećim zakonskim okvirima svih četiriju zemalja članica projekta, a u skladu s NATO-ovim standardima koje nam potom odobrava zapovjednik Bojne. Prije odlaska na vježbu kao voditeljica Personalnog odsjeka koordinirala sam sve aktivnosti kako bi pripadnici hrvatske Vojne policije otišli na provedbu zadaće sa svim potrebnim dokumentima i opremom. “

stožerna narednica Margita Mataja (Pukovnija VP-a), dočasnica u Odsjeku S-3 MNMPBAT-a
“Kao pripadnica Vojne policije OSRH s 24-godišnjim iskustvom u operativnim poslovima i zadnjih godina u nacionalnim aktivnostima vezanim uz pripremu, obuku i ocjenjivanje deklariranih postrojbi VP-a po Ciljevima sposobnosti, ove sam se godine uključila u rad MNMPBAT-a i mogu samo reći da sam sudjelovanjem na međunarodnoj vježbi stekla veliko iskustvo koje će mi pomoći i u provedbi svakodnevnih zadaća u postrojbi. Kao dočasnica u Operativnom odsjeku odrađivala sam ravnopravno sa svojim kolegama sve operativne i obučne zadaće, izrađivala potrebne dokumente, pratila i koordinirala zadaće internacionalnih vodova na terenu, izrađivala izvješća, provodila dežurstva.”

bojnik Pavol Sálus (Vojna policija Slovačke), voditelj ocjenjivačkog tima iz Direktorata vježbe Sharp Lynx 16
“Zadaće ocjenjivačkog tima bile su sagledavanje uvježbanosti i provedba zadaća pripadnika Bojne u multinacionalnom okruženju. Kao ocjenu, mogu samo reći da su svi odradili odličan posao te pohvaliti rad, trud i profesionalnost u provedbi svih zadaća, i tijekom integracijske obuke i poslije u provedbi stvarnih zadaća na vojnim poligonima OS-a Poljske.”


Tekst: Michaela Beganović, Foto: Darko Radotović

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …