Naslovna » naslovnica » Ispraćaj 20. kontingenta OSRH u ISAF

Ispraćaj 20. kontingenta OSRH u ISAF

Ispraćaj 20. kontingenta OSRH u ISAF

U vojarni 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a “Pleso” danas je, 3. rujna 2012., održan svečani ispraćaj 20. kontingenta OSRH koji se upućuje u misiju ISAF u Afganistanu.

Ispraćaju su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović, ministar obrane RH Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, te drugi dužnosnici MORH-a, OSRH i MUP-a.

Na svečanom isparaćaju pripadnika Vojne policije nazočio je i izaslanstvo UBVVPDR predvođeno Predsjednikom Željkom Jakobčićem.

Izaslanstvo udruge VP je podijelilo prigodne poklone s obilježjima udruge UBVVPDR.

Tijekom prigodnog obraćanja postrojenim pripadnicima Kontingenta, predsjednik Josipović je izrazio ponos doprinosom dosadašnjih hrvatskih kontingenata ISAF-u, uz uvjerenje da ga dijele i svi građani RH. Govoreći o samoj misiji, Josipović je naglasio da ona predstavlja veliki izazov za sve koji je provode. Neki aspekti misije možda i nisu vojni, ali samo ih dobro obučene vojske mogu ostvariti,  zaključio je predsjednik.

Ministar obrane Kotromanović upozorio je vojnike da je vrijeme priprema i obuke prošlo, sada stiže vrijeme akcije i zadaća. Budite pravi vojnici, dostojni MORH-a i OSRH, i nikako nemojte ući u rutinu, naglasio je ministar, dodajući da je vrlo bitno da pripadnici kontingenta paze na sebe i jedni na druge, te da poštuju zemlju u koju odlaze, njene ljude i običaje.

Načelnik GS OSRH general Lovrić podsjetio je da je prvi kontingent OSRH u ISAF otišao u veljači 2003. godine i da je potrebno zahvaliti svim ljudima koji su uspješno obavili misiju. Pripadnike 20. kontingenta ISAF će zasigurno obogatiti novim saznanjima i iskustvima, rekao je Lovrić, upozorivši da je Afganistan još uvijek osjetljivo područje, što zadaće čini kudikamo zahtjevnijim.

Zapovjednik 20. kontingenta OSRH, brigadir Željko Dadić, vjeruje da će kontingent, baš kao i prethodni, svoju misiju izvršiti stručno i profesionalno. Za to su pripadnici u potpunosti spremni, zaključio je Dadić.

U 20. kontingentu ukupno je 259 pripadnika OSRH, 4 pripadnika MUP-a, te 8 pripadnika koji dolaze iz vojski država saveznika i partnera (Albanija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija). Kontingentu će biti priključeno i 35 pripadnika (33 iz OSRH, 2 iz stranih zemalja) koji su već u Afganistanu.

Foto galerija klikom na fotografiju:

 

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …

Komentiraj