Naslovna » naslovnica » Dani zaštite i sigurnosti 2016

Dani zaštite i sigurnosti 2016

U petak su u Zagrebu svečano otvoreni Dani zaštite i sigurnosti 2016 koji će potrajati do 25. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića. Dane je otvorila Maja Čavlović, savjetnica Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost.

Cilj Dana zaštite i sigurnosti je podizanje svijesti šire javnosti o značaju sigurnosti i o ulozi sigurnosnih službi u društvu. Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o.

Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji je obilježen 21. rujna, a uključuje sportske igre, trodnevnu izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti i pokazne vježbe za građane u centru grada, kao i konferenciju o kritičnoj infrastrukturi, namijenjenu tvrtkama privatne zaštite i korporativnom sektoru. Međunarodna konferencija „Kritična infrastruktura“, održana je 23. 9. u hotelu Dubrovnik, a okupila je brojne sigurnosne stručnjake iz Hrvatske i zemalja u okruženju.

Dani zaštite i sigurnosti se održavaju po drugi puta, a osim približavanja sigurnosti građanima namjera je potaknuti sigurnosne službe da šire otvore svoje djelovanje spram javnosti. Često je, naime, sigurnost obavijena velom tajne, a mi smatramo da javnost ima pravo znati na koji se način provode mjere sigurnosti u društvu te koja je uloga javnih sigurnosnih službi i privatnih zaštitarskih tvrtki u osiguranju opće javne sigurnosti. Nerijetko upravo neznanje dovodi do osjećaja nesigurnosti.

Kada govorimo o sigurnosti treba napomenuti da je sigurnost subjektivan osjećaj svakog pojedinca. Različite vrste ugroza pojedinci doživljavaju na različite načine pa je, zbog takvog subjektivnog poimanja, sigurnost dosta teško definirati. Tijekom Dana zaštite i sigurnosti pružit ćemo cjeloviti prikaz usluga i opreme koje se nude u cilju povećanja osobne i javne sigurnosti.

Nema sumnje da će i na ovogodišnjim Danima veliku pažnju privući izložba i prezentacija opreme i usluga sektora sigurnosti te spektakularne pokazne vježbe koje se odvijaju u realizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske vatrogasne zajednice. Ministarstva obrane…

U sklopu Dana 17. 9. održane su i Sportske igre, na kojima su pripadnici sigurnosnih službi i zaštitarskih tvrtki odmjerili snage na malonogometnom turniru, a najuspješniji je bio tim Oružanih snaga RH.

Dani zaštite i sigurnosti 2016. održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.
img_7140

Comments

comments

Pogledajte

Posjet UBVVPDR-Podružnice Karlovac

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 28. svibnja 2024., u vremenu od 16:15 do 19:00 …