Naslovna » naslovnica » Završena vježba vojne policije Black Bear 2011. u Slovačkoj

Završena vježba vojne policije Black Bear 2011. u Slovačkoj

Završena vježba vojne policije Black Bear 2011. u Slovačkoj

Utorak, 20 Rujan 2011,

 Međunarodna vojna vježba postrojbi vojnih policija “Black Bear 11“ u kojoj su sudjelovali i pripadnici vojne policije OS RH, provedena je od 13. do 20. rujna 2011. u Leštu, u Republici Slovačkoj.

 Završnoj prezentaciji uvježbanosti, posljednjeg dana vježbe Black Bear 2011. nazočili su ministar obrane Republike Slovačke Lubomir Galko, zamjenik načelnika GS OS RH-a za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić; načelnik GS OS-a Češke Republike general Vlastimil Picek, načelnici vojnih policija Slovačke, Hrvatske, Poljske i Češke te drugi vojni uzvanici iz četiriju država čiji pripadnici oružanih snaga sudjeluju u Multinacionalnoj bojni vojne policije (MNMPBAT).

 Obraćajući se postrojenim pripadnicima hrvatskog dijela MNMPBAT-a u Leštu, kontraadmiral Zdenko Simičić, u ime načelnika GS OSRH-a čestitao je na svemu što su tijekom vježbe pokazali te na trudu i radu kojim su pridonijeli konačnoj uspješnosti vježbe. «Tijekom svog boravka na Black Bearu 2011. bio sam u kontaktu s ministrima, načelnicima glavnih stožera ili njihovim zamjenicima, i od svih njih sam slušao riječi pohvale na vaš račun. Drago mi je da je vojna policija i ovdje nastavila svoju tradiciju uspješne suradnje u multinacionalnim postrojbama», rekao je kontraadmiral Simičić i zaključio: «Vi ste, svih ovih dana, ovdje bili pravi predstavnici OSRH-a, svoje postrojbe i hrvatske zastave koju ponosno nosite.“

 Vježba Black Bear 2011 u potpunosti je ispunila sva očekivanja i potvrdila visoku uvježbanost i dobru koordiniranost svih nacionalnih sastavnica MNMPBAT-a. Zapovjedništvo nad MNMPBAT-om je tijekom ovogodišnje vježbe imao hrvatski časnik, satnik Robert Vorih iz Odjela VP GS OS RH-a. Vježba je održavana na brojnim vježbalištima slovačkog poligona Lešt, a multinacionalne snage vojne policije demonstrirale su uvježbanost i načine postupanja u simuliranim složenim situacijama kao što je napad na konvoj, evakuacija djece iz škole koja je meta terorističkog napada, postupanje u situaciji napada bombaša-samoubojice, izvlačenje ranjenih i osiguravanje medicinskih letova itd. U organizaciji i provedbi Black Beara 2011. sudjelovalo je više od 450 ljudi, od čega 199 pripadnika MNMPBAT-a iz Hrvatske, Slovačke, Češke i Poljske.

POTVRĐENA VISOKA UVJEŽBANOST SVIH NACIONALNIH SASTAVNICA
Black Bear je vježba koja se ove godine održala po četvrti put, i koja u sklopu NATO-ova projekta MNMPBAT-a okuplja pripadnike vojne policije iz četiriju europskih zemalja: Poljske kao vodeće nacije MNMPBAT-a te Hrvatske, Slovačke i Češke. Tijekom 2012. godine, pred NATO ocjenjivačima u Poljskoj, MNMPBAT će demonstrirati svoju uvježbanost i sposobnosti te će, ako zadovolji kriterije i dobije potreban certifikat, biti priključen Multinacionalnom sjeveroistočnom korpusu NATO-a za brze reakcije

Posljednji dan vježbe Black Bear 2011, koja se od 13. do 20. rujna održavala u Leštu, u Republici Slovačkoj, okupio je brojne visoke goste iz četiriju država čiji pripadnici oružanih snaga sudjeluju u Multinacionalnoj bojni vojne policije (MNMPBAT). Završnoj prezentaciji uvježbanosti nazočili su zamjenik načelnika GS OSRH-a za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić ministar obrane Republike Slovačke Lubomir Galko načelnik GS OS-a Češke Republike general Vlastimil Picek, načelnici vojnih policija Slovačke, Hrvatske, Poljske i Češke te drugi vojni uzvanici iz zemalja sudionica vježbe.


Vježba Black Bear 2011 u potpunosti je ispunila sva očekivanja i potvrdila visoku uvježbanost i dobru koordiniranost svih nacionalnih sastavnica MNMPBAT-a. Zapovjedništvo nad MNMPBAT-om je tijekom ovogodišnje vježbe imao hrvatski časnik, satnik Robert Vorih iz Odjela VP GS OSRH-a. Vježba je održavana na brojnim vježbalištima slovačkog poligona Lešt, a multinacionalne snage vojne policije demonstrirale su uvježbanost i načine postupanja u simuliranim složenim situacijama kao što je napad na konvoj, evakuacija djece iz škole koja je meta terorističkog napada, postupanje u situaciji napada bombaša-samoubojice, izvlačenje ranjenih i osiguravanje medicinskih letova itd. U organizaciji i provedbi Black Beara 2011 sudjelovalo je više od 450 ljudi, od čega 199 pripadnika MNMPBAT-a iz Hrvatske, Slovačke, Češke i Poljske.


Multinacionalne snage vojne policije demonstrirale su uvježbanost i načine postupanja u simuliranim složenim situacijama a jedna od njih je i napad bombaša-samoubojice

Obraćajući se postrojenim pripadnicima hrvatskog dijela MNMPBAT-a u Leštu, kontraadmiral Zdenko Simičić im je uime načelnika GS OSRH-a čestitao na svemu što su tijekom vježbe pokazali te na trudu i radu kojim su pridonijeli konačnoj uspješnosti vježbe. “Tijekom svog boravka na Black Bearu 2011 bio sam u kontaktu s ministrima, načelnicima glavnih stožera ili njihovim zamjenicima, i od svih njih sam slušao riječi pohvale na vaš račun. Drago mi je da je vojna policija i ovdje nastavila svoju tradiciju uspješne suradnje u multinacionalnim postrojbama”, rekao je kontraadmiral Simičić i zaključio: “Vi ste, svih ovih dana, ovdje bili pravi predstavnici OSRH-a, svoje postrojbe i hrvatske zastave koju ponosno nosite. Bilo je danas dobro biti VIP gost iz Hrvatske i slušati sve one pohvale koje sam ja čuo na račun vašeg rada i rezultata”.


Obraćajući se postrojenim pripadnicima hrvatskog dijela MNMPBAT-a u Leštu, kontraadmiral Zdenko Simičić im je uime načelnika GS OSRH-a čestitao na svemu što su tijekom vježbe pokazali te na trudu i radu kojim su pridonijeli konačnoj uspješnosti vježbe

 

 


U organizaciji i provedbi Black Beara 2011 sudjelovalo je više od 450 ljudi, od čega 199 pripadnika MNMPBAT-a iz Hrvatske, Slovačke, Češke i PoljskePukovnik Tihomir Zebec, načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH-a

Na kraju smo vježbovnog ciklusa MNMPBAT-a i sljedeće godine će, prema planu, biti provedeno certificiranje bojne. Vi ste od samih početaka uključeni u ovaj projekt. Kako je i kada došlo do ideje o osnivanju MNMPBAT-a?
Nakon 2001. godine i terorističkog napada na SAD, u Pragu je 2002. održana konferencija na kojoj je prepoznata i definirana potreba za osnivanjem vojnopolicijskih snaga koje će, gdje se pokaže potreba, biti sposobne odgovoriti na ugroze globalnog terorizma. Zadaću osnutka multinacionalne komponente vojne policije NATO je tada povjerio Poljskoj, a ubrzo nakon toga Hrvatskoj je, zajedno sa Slovačkom i Češkom, ponuđena suradnja u formiranju MNMPBAT-a. Sredinom 2005. su hrvatski, poljski, češki i slovački ministri obrane potpisali Sporazum o razumijevanju, 2006. godine potpisan je Tehnički sporazum o suradnji, a 2007., u poljskim Gliwicama, prvi su put četiri nacije MNMPBAT-a postrojene pod istom zastavom.

Zbog čega je MNMPBAT poseban?

MNMPBAT je jedina postrojba u NATO-u koja djeluje na ovakvom multinacionalnom načelu reciprociteta i jednakosti. To znači da su sve zemlje MNMPBAT-a ravnopravne, i da nijedna zemlja ne može donijeti odluku koja neće biti dogovorena i usuglašena s ostalima. U radu MNMPBAT-a zajednički sudjeluju pripadnici vojnih policija Poljske, Hrvatske, Slovačke i Češke, pri čemu Poljska u sastav bojne daje satniju, dok ostali daju po vod.

Certifikat koji bi sljedeće godine trebao dobiti MNMPBAT bit će potvrda uspješnosti višegodišnjeg, zajedničkog rada velikog broja ljudi. Kako se, u praksi, ta suradnja odvijala i jeste li njome zadovoljni?

MNMPBAT je sada u postupku afilijacije, odnosno pridruživanja, i kada dobije certifikat, postat će operativna postrojba Multinacionalnog sjeveroistočnog korpusa NATO-a za brze reakcije. Iznimno sam zadovoljan rezultatima zajedničkog rada i napretkom koji je MNMPBAT ostvario. Na ovom projektu se mnogo radilo, stalno smo bili u kontaktima s kolegama u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. Proces zajedničkog rada obuhvaćao je organizaciju i provedbu redovitih stožernih radionica, stožernih trenaža te stožernih vježbi na zapovjednom mjestu, zatim vježbi na zapovjednom mjestu uz računalnu simulaciju i primjenu sadržaja u nacionalne operativne postrojbe, a tek na kraju svega toga, kao konačan pokazatelj uspješnosti suradnje na svim razinama, održavane su godišnje vježbe Black Bear.

 U radu MNMPBAT-a zajednički sudjeluju pripadnici vojnih policija Poljske, Hrvatske, Slovačke i Češke, pri čemu Poljska u sastav bojne daje satniju, dok ostali daju po vod

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …