Naslovna » naslovnica » ZAGREBACKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „BRUŠKI MARTIRIJ“

ZAGREBACKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „BRUŠKI MARTIRIJ“

Film Luke Klapana ‘Bruški martirij’ prikazuje se u Kinu Tuškanac, u cetvrtak 20. lipnja 2019., u 17 sati. Organizatori i pokrovitelji projekcije su Udruga FFVAL i tjednik za kulturu Hrvatsko slovo, a ulaz je slobodan.
U četvrtak 20. lipnja s pocetkom u 17 sati, u zagrebackom Kinu Tuškanac uz prigodan program bit ce prikazan dokumentarni  lm ’Bruški martirij’.Film je u produkciji FFVAL-a snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inace treci  lm iz ciklusa  lmova o Domovinskom ratu, nakon  lmova ‘Pridraga: ratna sjecanja’ (2015.) i ‘Glas Medvie’ (2017.).
Dokumentarac ’Bruški martirij’ govori o dogaaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. u zaseoku Gornji Marinovici u selu Bruška nedaleko Benkovca u ratnom vihoru okrutno ubijeni tamošnji žitelji. Devet Marinovica i jednog Dracu koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Marticeve milicije. Sudionici i svjedoci zlocina kojeg ovaj  lm napose obrauje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose cinjenice i opisuju dogaaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjecanjima.
‘Bruški martirij’ svojim prikazivanjima primarno ima za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zlocin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlai naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zlocini dogaali u Domovinskom ratu koji je okoncan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.
U prigodnom programu nastupaju ucenici GŠ Blagoja Berse pod mentorstvom prof. Dubravke Jancic i prof. Valentine Mekovec.

Comments

comments

Pogledajte

Predsjednik Milanović odlikovao članove UBVVPDR

Dana 11. travnja 2024., Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović …