Naslovna » naslovnica » ZAGREBACKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „BRUŠKI MARTIRIJ“

ZAGREBACKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „BRUŠKI MARTIRIJ“

Film Luke Klapana ‘Bruški martirij’ prikazuje se u Kinu Tuškanac, u cetvrtak 20. lipnja 2019., u 17 sati. Organizatori i pokrovitelji projekcije su Udruga FFVAL i tjednik za kulturu Hrvatsko slovo, a ulaz je slobodan.
U četvrtak 20. lipnja s pocetkom u 17 sati, u zagrebackom Kinu Tuškanac uz prigodan program bit ce prikazan dokumentarni  lm ’Bruški martirij’.Film je u produkciji FFVAL-a snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inace treci  lm iz ciklusa  lmova o Domovinskom ratu, nakon  lmova ‘Pridraga: ratna sjecanja’ (2015.) i ‘Glas Medvie’ (2017.).
Dokumentarac ’Bruški martirij’ govori o dogaaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. u zaseoku Gornji Marinovici u selu Bruška nedaleko Benkovca u ratnom vihoru okrutno ubijeni tamošnji žitelji. Devet Marinovica i jednog Dracu koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Marticeve milicije. Sudionici i svjedoci zlocina kojeg ovaj  lm napose obrauje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose cinjenice i opisuju dogaaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjecanjima.
‘Bruški martirij’ svojim prikazivanjima primarno ima za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zlocin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlai naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zlocini dogaali u Domovinskom ratu koji je okoncan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.
U prigodnom programu nastupaju ucenici GŠ Blagoja Berse pod mentorstvom prof. Dubravke Jancic i prof. Valentine Mekovec.

Comments

comments

Pogledajte

Bivši pripadnici Vojne policije, članovi Udruge,  odali su počast zapovjedniku obrane Sunje, Žarku Peši

Bivši pripadnici Vojne policije, članovi Udruge,  odali su počast zapovjedniku obrane Sunje, Žarku Peši. U …