Naslovna » foto » Vojna policija u VRO BLJESAK

Vojna policija u VRO BLJESAK

Vojna policija s pripremama za akciju Bljesak počinje krajem 1994. godine, uspostavljanjem posebne operativne akcije pod nazivom „CESTA“. Operativna akcija se uspostavlja i provodi u zoni pod nadzorom snaga UN-a u sektoru Zapad prigodom prolaska predsjednika Republike Hratske kroz tada okupirano područje Okučana, i traje do same akcije Bljesak. Operativnu akciju provodili su djelatnici UVP-a i pripadnici 66. bVP-a.

Nakon što su srpski odmetnici terorističkim napadom na civilne putnike, na autocesti kod Okučana, na sebi svojstven način odbacili postignuti sporazum o postupnom prometnom i gospodarskom uključivanju okupiranih područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, donesena je odluka da se vojnoredarstvenom akcijom spriječi srpska strategija odmazde.

Okupirano područje zapadne Slavonije i mjesta Jasenovac, Rajić, Okučani, Bogićevci Stara Gradiška, oslobođeno je za samo 36 sati 1. i 2. svibnja 1995. godine. Gradovi heroji, Pakrac i Lipik konačno su olobođeni od stiska srpske terorističke paravojske.

Na tom području, pobunjeni Srbi imali su vojne snage od 4000 ljudi u sastavu 18. zapadnoslavonskog korpusa, te još dobrovoljno ili prisilno naoružano cijelo stanovništvo, s dobro utvrđenim vojnim položajima i spremnošću za dugotrajnu borbu.

Sve zadaće Vojne policije u operaciji Bljesak izvele su združene snage. Vojnopolicijski nadzor prostora i bojišnice i druge zadaće u razdoblju pripreme, za vrijeme i poslije operacije, izvršali su pripadnici 68. bVP-a, 69. sVP-a i 67. bVP-a pod zapovijedanjem bojnika Zdravka Hegeda i bojnika Ilije Cote .

U 66. bojnoj Vojne policije ustrojavaju se sljedeće snage:

  • dvije borbene taktičke skupine sastavljene od pripadnika AT VP-a i Opće vojne policije s bojnim oklopnim vozilima
  • skupina za osiguravanje visokih dužnosnika u zoni djelovanja
  • vod Vojne policije za djelovanje na ugroženom pravcu sa službenim psima
  • vod Prometne vojne policije s motorkotačkom desetinom
  • sanitetska desetina

Kriminalistička vojna policija ustrojila je skupinu za kriminalističko-tehničko djelovanje na bojišnici i snage za prihat, osiguanje i obradu ratnih zarobljenika.

Već 2. svibnja, u Okučane se razmiještaju u postrojbe Vojne policije, a borbena skupina 66. bojne Vojne policije pod zapovijedanjem pukovnika Branka Glavaša, ulazi u Staru Gradišku i uspostavlja nadzor na mostu preko rijeke Save.

Druga borbena skupina 66. bojne Vojne policije pod zapovijedanjem pukovnika Dinka Barbarića ima zadaću nadzora područja i zaštitu od ostataka srpskih paravojnih snaga, te vrši prihvat ratnih zarobljenika u Pakracu.

Vojna policija je od državnog vodstva dobila i zadaću da uspostavi potpunu sigurnost u području Jasenovca. Stratezi srpske teorije podvala i terora imali su namjeru diverzijom u u spomeničkom kompleksu Jasenovca ponuditi međunardnoj javnosti dodatne razloge za osudu Hrvatske. U tome nisu uspjeli.

Prilikom izvršenja te zadaće, u Jasenovcu ranjeni su zamjenik načelnika Uprave Vojne policije, pukovnik Marjan Biškić i načelnik Odjela Prometne vojne policije, bojnik Ivan Jurić.

U pripremi za operaciju ‘Bljesak’ procijenjeno je da će doći do predaje većeg broja pripadnika bunjeničkih vojnih postrojbi i pozorno su izvršene radnje za postupnaje s ratnim zarobljenicima sukladno Međunarodnom ratnom pravu.

Izvršavajući zakonske radnje na temelju svojih ovlasti, Vojna policija pomaže uspostavu pravnog poretka i civilne vlasti u oslobođenom području.

U operaciji ‘Bljesak’ su kroz neposredne zadaće, uvježbani postupci i način rada Vojne policije u nadzoru bojišnice, što će se ubrzo uz puno veće angažiranje promijeniti u operaciji ‘Oluja’.

Sve specijalnosti i službe Vojne policije sudjelovale su u operaciji ‘Bljesak’, u kojoj su ranjena 4 pripadnika Vojne policije.

Comments

comments

Pogledajte

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja za društveni razvoj pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“ održana …

Komentiraj