Naslovna » naslovnica » Vojna policija na pripremama za vježbu Platinasti Vuk 2014

Vojna policija na pripremama za vježbu Platinasti Vuk 2014

AMERIČKI OBUČNI TIM U VOJARNI “CROATIA

”VOJNA POLICIJA NA PRIPREMAMA ZA VJEŽBU PLATINASTI VUK 2014

DSC_7678[1]Mobilni obučni tim američkog Marinskog korpusa održao je pripadnicima Pukovnije VP-a HKoV-a višednevna teorijska predavanja te proveo praktičan rad, uvježbavanje taktika, metodika i postupaka za ciljnu sposobnost neubojita sredstva i oružja. Bilo je uključeno 30 pripadnika Pukovnije iz satnija u Vinkovcima, Kninu, Zagrebu i Karlovcu. Riječ je o trećem ciklusu iznimno korisne suradnje s Marinskim korpusom jer je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela obvezu dostizanja te sposobnosti kopnenih snaga…

Redoviti ciklus osposobljavanja pripadnika Vojne policije za ciljnu sposobnost neubojita sredstva i oružja održavao se krajem listopada u vojarni “Croatia” u Zagrebu. U Hrvatskoj je boravio mobilni obučni tim američkog Marinskog korpusa (United States Marine Corps), a domaćini su bili pripadnici Središta Vojne policije za obuku “Bojnik Alfred Hill” Pukovnije VP-a HKoV-a. “Od ponedjeljka do petka održavala su se teorijska predavanja te proveo praktičan rad, uvježbavanje taktika, metodika i postupaka. Bilo je uključeno 30 pripadnika Pukovnije Vojne policije iz satnija u Vinkovcima, Kninu, Zagrebu i Karlovcu,” objašnjava nam natporučnik Andrej Smolek, koordinator cilja sposobnosti za neubojita sredstva i oružja. Naglašava da je ovo već treći ciklus suradnje s Marinskim korpusom. Suradnja je iznimno korisna jer je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela obvezu dostizanja sposobnosti kopnenih snaga pod oznakom CSp L3205 – Neubojite sposobnosti.

DSC_0082Tim Amerikanaca pripada Crnomorskom zapovjedništvu (Black Sea Rotation Forces). Smješten je u Rumunjskoj, na bazi je šestomjesečne rotacije, a po pozivu dolazi i obučava postrojbe koje imaju slične potrebe, ciljeve snaga ili obvezu razvijanja takvih taktika i metoda. Tim, kako njegovi pripadnici sami ističu, djeluje na regionalnoj razini. Zapovjednik tima natporučnik Bradley Rzetelny kaže kako su u Zagreb stigli da bi trenirali s hrvatskim vojnim policajcima za skoru vježbu Platinasti vuk 2014. “Započeli smo predavanjima o uporabi sile, a zatim smo se bavili načinima uvjeravanja. Radili smo također sa suzavcem i elektrošokerima te smo u tom području certificirali nekoliko hrvatskih pripadnika,” ističe natporučnik Rzetelny. Cilj tog naprednog tečaja je razviti, obučiti, opremiti i usvojiti sposobnosti kontrole osoba – neutraliziranje ili razoružavanje naoružanih i nenaoružanih osoba, uključujući onesposobljavanje pojedinaca i grupa. Neubojita sredstva i oružje razvijeni su za trenutačno onesposobljavanje osoba i opreme, a pritom se minimaliziraju rizici i trajne ozljede. Ona su zapravo osmišljena kako bi se postigli vojni ciljevi uz što manje ljudskih žrtava i oštećenja imovine. Aktivnost su, u prisutnosti zapovjednika Pukovnije VP-a HKoV-a brigadira Mije Validžića, popratili predstavnici Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Comments

comments

Pogledajte

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja za društveni razvoj pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“ održana …

Komentiraj