Naslovna » naslovnica » U Dugom Selu obučavaju se psi koji rade u vojnoj policiji, carini

U Dugom Selu obučavaju se psi koji rade u vojnoj policiji, carini

U Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu se nalazi oko 50 pasa koji se školuju za različite namjene i službe, od policije do vojske

Dobar dan. Molim Vas dokumente, zatražio je vojni policajac od sumnjivog vozača auta. Vozač je izašao i izvadio pištolj.

Drži ga – viknuo je policajac Rotu (5), nizozemskom ovčaru. Pas je preskočio auto, ugrizao napadača za ruku i bacio na tlo.

Ovčar nije puštao napadača dok se ovaj nije predao. Vojni policajac je priveo vozača, a Rot je dobio nagradu. Ovo je bila samo jedna od demonstracija u Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu. U satniji se nalazi oko 50 pasa koji se školuju za različite namjene i službe, od policije do vojske.

Kod nas priča počinje pravodobnim planiranjem uzgoja. Naravno, u skladu s potrebama MORH-a te onih s kojima imamo potpisane sporazume (Ministarstvo financija – Carina, Ministarstvo pravosuđa, MUP). Kod uzgoja koristimo naše ženke, koje sve imaju certifikat Hrvatskoga kinološkog saveza. Ženke parimo s civilnim psima čiji vlasnici moraju biti članovi Hrvatskoga kinološkog saveza i Međunarodnoga kinološkog saveza.

Nakon što se oštene, štenci ostaju u matičnom leglu do nekih 8 tjedana (2 mjeseca starosti) i nakon toga ih odvajamo u boksove – kazao je zapovjednik Voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa, natporučnik Darko Ivić. Nakon smještaja u boksove počinje proces socijalizacije i preddresure tih štenaca, odnosno razdoblje pripreme za samo školovanje i obuku. To sve traje oko godinu dana i u tom procesu se, prema nagonu pasa, odlučuje o daljnjoj obuci.

Kad sam stigao u satniju, imali smo tri legla štenaca. Kad sam vidio te štence, rodila se ljubav i vjerojatno će tako biti do kraja života.

S obzirom na to da ovdje provodimo puno vremena u radu sa psima, normalno je da se povežemo sa svakim tim psom jer zajedno prolazimo kroz cijeli proces obuke, tako da se ne mogu izbjeći emocije kad psi odlaze dalje u službu. Dobra je stvar što štenaca ima uvijek, pa se dobro nosimo s tim – kazao je natporučnik Darko Ivić, zapovjednik Voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa. Zapovjednik satnije, bojnik Željko Barbir, kaže da pse moraju osposobiti tako da mogu sudjelovati u svim situacijama.

Radimo sa psima tako da ih naviknemo na gradska područja, automobile, pucnjeve itd. Surađujemo s HRM-om, HRZ-om i PZO-om, pa tako pse navikavamo na brodove, zrakoplove, helikoptere – kaže Barbir.

Vojska i vojna policija prije su imale sposobnost skakanja s padobranom sa psima, no kako su danas drukčiji standardi, više nema potrebe za tim – rekao je Barbir.

Od veljače 2003. godine  postrojbe vojne policije sudjelovale su sa svojim vodom u  misiji ISAF-a u Afganistanu u Kabulu kao dio multinacionalne satnije vojne policije. Tad su psi korišteni za detekciju eksploziva i droge. Od 2015. godine vojna policija sudjeluje u misiji “Resolute Support” u Afganistanu sa službenim psima za detekciju eksploziva.

U Afganistanu sam bio kad je dolazio bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy u Kabul te kad je došla njemačka ministrica i mađarski ministar obrane. Oni su preko ISAF-a izričito tražili da ih naši psi i policajci osiguravaju što govori koliko nas cijene. Naša predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH, Kolinda Grabar Kitarović, prije imenovanja za predsjednicu Republike bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i bila je najviše rangirana žena u NATO-u. Ponosno ističemo da je kod svakog posjeta Afganistanu naša predsjednica izričito tražila da je osiguravaju hrvatski vojni policajci iako je za osiguranje na raspolaganju imala najbolje postrojbe NATO-a – kazao je Barbir.

Što se tiče detekcije eksploziva, do prije nekoliko godina pas je detektirao eksploziv lajanjem. Tad su se teroristi prilagodili i ubacili zvučnu komponentu. Čim bi pas zalajao, naprava bi eksplodirala. Tad se većina u svijetu prebacila na način da pas markira mjesto sjedanjem. Što se tiče detektiranja droge, pas je prije grebao automobil te stvari u njemu kad bi nanjušio drogu. I tu se također promijenila obuka jer bi prijašnjim načinom pas prilično oštetio torbe, čija je vrijednost znala biti veća nego zaplijenjena droga. Satnija inače uzgaja njemačke, belgijske (malinois) i nizozemske ovčare.

Obuka vodiča i pasa za pse čuvare traje 4 mjeseci, zaštitne i tragače 5 mjeseci, zaštitno-tragačke 6 mjeseci, a psi koji detektiraju eksploziv, drogu, duhan i duhanske proizvode obučavaju se 7 mjeseci. Što se tiče isticanja posebnog nekog psa, u satniji s ponosom spominju Kety Issy Top, koja je odlikovana u ISAF-ovoj misiji. Issy je bila ujedno prva uzgojna ženka. O zdravstvenom stanju pasa brinu se u veterinarskoj ambulanti koja je registrirana pri Ministarstvu poljoprivrede.

Sudjelujemo u svim fazama razvoja vojnih radnih pasa. Psi koji se dalje šalju u postrojbe pod nadzorom su veterinarske struke. Također se brinemo o našim psima koji su odradili svoj radni vijek i otišli u zasluženu mirovinu.  Što se tiče većih i opsežnijih zahvata, nismo opremljeni za to te se oslanjamo na Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut i ostale ovlaštene veterinarske organizacije, s kojima imamo dobru dugogodišnju suradnju. Zadnjih godina u posjet dolaze i studenti s Veterinarskog fakulteta, kojima dajemo povratnu informaciju. Radimo procjenu zdravstvenog stanja psa kako bismo procijenili kolika je njegova radna sposobnost što se tiče upućivanja pasa u mirovne operacije ili sudjelovanja u združenim vježbama – kazala je voditeljica veterinarske ambulante, bojnica Jelena Jelen Orlić. Dodala je da veterinarska struka postupa prema NATO standardima i u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

Uzgoj i obuka pasa kompleksan je posao. Mi smo godinama priznati u međunarodnom okruženju, tako da su rezultati koje postižemo s našim psima vrhunski. A sa svoje strane mogu reći da su zdravi i otporni – kazala je bojnica. Radni vijek obučavanih pasa je sedam-osam godina. Potom psi odlaze u zasluženu mirovinu. Obično ih udome njihovi vodiči.

Kad se službeni psi umirovljuju, njihovi bivši vodiči rado ih udomljuju te tad psi postaju njihovi kućni ljubimci. Ako ih vodiči nisu u mogućnosti udomiti, tad pas ostaje kod nas u satniji, gdje ima doživotnu skrb. Volio bih napomenuti da smo obučavali pse za detekciju eksploziva za iračke snage sigurnosti. Njima smo 2009. godine donirali šest naših pasa i obučili njihove vodiče  – rekao je 1. dočasnik Satnije za obuku vodiča i službenih pasa, stožerni narednik Damir Zajec.

Izvor:24 sata,

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …