Naslovna » Gardijske VP » Predstavljamo SsVP 3.brigada ZNG RH

Predstavljamo SsVP 3.brigada ZNG RH

SAMOSTALNA SATNIJA VOJNE POLICIJE  3. “A” BRIGADE ZNG-a

Ustrojavanjem 3. gardijske brigade ubrzo se pokazala potreba za ustrojavanjem postrojbe vojne policije (VP). U srpnju 1991. godine ustrojen je Vod vojne policije, a zadaću ustrojavanja Voda dobio je Tihomir Jalžetić. Postrojba je brojila oko 30 ljudi. Obavljali su poslove osiguranja objekata koji su bili značajni za Brigadu, kao što su Zapovjedništvo Brigade i skladišta streljiva. Također su i čuvali ratne zarobljenike. Jedna od važnijih zadaća vojne policije bila je i borba i hvatanje pripadnika “pete kolone” koji su aktivno djelovali u malim skupinama na području Osijeka, Vinkovaca i Slavonskog Broda.  Postrojba vojne policije 3. gbr bila je izuzetno uspješna u tim akcijama i u suradnji s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) značajno spriječila djelovanje neprijateljskih snajperista. U jednoj takvoj akciji, 14. listopada 1991., ranjeni su zapovjednik Voda i zapovjednik Desetine. U studenome 1991. godine Zapovjedništvo vojne policije izmješta se u Cernu, a desetine iz sastava postrojbe prate pješačke bojne u području borbenog razmještaja.

Krajem 1991. godine Satnija vojne policije broji više od 100 ljudi raspoređenih u tri voda. Prvi vod, kojim zapovijeda Radoslav Ravlić, čini temeljna policija. Prometna policija čini sastav drugog voda, a zapovjednik je Drago Mijić. Treći vod je vod za osiguranje. Zapovjednik Satnije vojne policije bio je Mijo Haršanji, a njegov zamjenik Ivica Jager. Obavljanjem svakodnevnih zadaća, ukazala se potreba i za formiranjem kriminalističkog odjela koji je, u tijesnoj suradnji s kolegama iz MUP-a, uspješno rješavao probleme iz svog djelokruga.

Tijekom 1992. godine jedna od važnijih zadaća bila je nadzor prometa u području razmještaja pješačkih bojni i razotkrivanje zlouporabe vojničke odore i oznaka postrojbi od strane civila. Sredinom svibnja 1992. godine, dijelovi Satnije vojne policije sudjeluju u borbenim djelovanjima Brigade. Početkom ožujka 1993. godine, odlukom ministra obrane, ukida se postrojba vojne policije u 3. gardijskoj brigadi, a njezini pripadnici mogli su prijeći ili u novoustrojenu 68. bojnu vojne policije ili u ostale postrojbe 3. gardijske brigade.

  Izvor: Edicija 3.brigade ZNG RH

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Pogledajte

30. godišnjica ustrojavanja i djelovanja Vojne policije, Dana roda VP i Dana Pukovnije VP

24.08.2021. godine Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata te Podružnica  grada Zagreba …

5 komentari

  1. Veliki pozdrav svima,
    Volio bih saznat nesto vise o Haršanji Miji, rodom iz Preslatinaca, inace klasića 3klase ŠSR ili tškv s kojim sam proveo dve najlepše godine zivota u Zagrebu, bili nerazdvojni prijatelji od 1983-1985 . Još prije desetak godina sam cuo neke neproverene informacije da je Mijo poginuo i skrhan bolom nikada vise nisam pokusao proveravat. MOLIM vas iako je mozda sasvim pogresna strana za takve obavjesti, da ukoliko mi ne mozete dat takvu informaciju ono bar uputite na adresu gde se mogu dobit kakvu pouzdanu informaciju. Hvala unapred i veliki pozdrav, Ilic Nenad

  2. za sve voljne pomoć, moj e-mail: nele.tiffany@gmail.com

  3. Poštovani,,koliko ja znam Mijo je preživio jedan bombački napad i to još prije cca 8 godina kad je bio u sklopu UN misije u Sijera Leoneu,,,neznam detalja al prijateljski pozdav sad imas moju adresu pa ak ak mogu pomoc piši.

Komentiraj