Naslovna » naslovnica » OBLJETNICA 68. BOJNE VP: U Osječkom kampusu otkriven spomenik poginulim vojnim policajcima

OBLJETNICA 68. BOJNE VP: U Osječkom kampusu otkriven spomenik poginulim vojnim policajcima

Svečanu 25. obljetnicu od osnutka postrojbe jučer je obilježila 68. bojna Vojne policije. U Sveučilišnom kampusu svečano je otkriveno spomen-obilježje nasuprot zgrade Umjetničke akademije za 13-oricu poginulih pripadnika te bojne.

Počast su odali obitelji poginulih, izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, izaslanik ministra obrane Damira Krstićevića brigadir Željko Ljubas, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda pukovnik Ilija Cota, župan osječko-baranjski dr. sc. Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije Josip Adžić, predstavnici Koordinacije zajednice braniteljskih udruga OBŽ-a i Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. obljetnice 68. bojne Vojne policije OBŽ-a. Počast su odali i predstavnik Zapovjedništva za obranu i doktrinu Fran Krsto Frankopan brigadir Robert Horvat, načelnik PU osječko-baranjske Milan Baričević, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, suborci, Petar Ćavar iz Memorijalnog centra u Vukovaru, građani…

Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan. Predsjednik Udruge veterana vojne policije OBŽ Stipe Modrić, zahvalio je rektoru Željku Turkalju i prorektoru Tomislavu Mrčeli, a posebnu je zahvalu uputio Heleni Sablić Tomić, dekanici Umjetničke akademije, s kojom je Udruga potpisala Sporazum o suradnji. Prvi rezultat te suradnje upravo je ovaj spomenik koji su izradili studenti Akademije: Josip Stojanović, Tamara Sekulić, Vinko Vidmar i Martina Kovačić na čelu s autorom spomenika Josipom Barišićem. Spomenik je službeno otkrio Barišić s Mariom Puhanićem, sinom poginulog pripadnika 68. bojne Vojne policije Milana Puhanića.

Josip Šeri, član Udruge i Organizacijskog odbora za obilježavanja ove jubilarne obljetnice, kazao nam je kako se na temelju Sporazuma Udruge i Akademije, promišlja o nekim sljedećim zajedničkim projektima jer se suradnja nastavlja dugoročno. Naime, svatko od pripadnika ove bojne ima svoju ratnu i životnu priču koja je i te kako zanimljiv materijal za, primjerice, uprizorenje kroz predstavu ili neki drugi umjetnički izraz za kojeg se školuju studenti Akademije, a za to bi se mogli koristiti i sredstva fondova EU-a.

Jučer je služena i misa za poginule u konkatedrali, održana Svečana akademija u kampusu, te metodsko pokazna vježba pripadnika Pukovnije vojne policije OS RH, a građani su mogli pogledati i izloženo naoružanje, te vojnu opremu PU OBŽ-a. Za sve goste organiziran je i zajednički ručak i druženje.

Izvor: Glas slavonije

Comments

comments

Pogledajte

Obilazak UBVVPDR-PPGŽ

Sukladno Planu obilazaka Podružnica UBVVPDR, dana 18. lipnja 2024., u vremenu od 12:30 do 14:00 …