Naslovna » naslovnica » Obilježena 25. obljetnica osnivanja Vojne policije

Obilježena 25. obljetnica osnivanja Vojne policije

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Vojne policije OSRH, dana roda vojne policije te dana Pukovnije Vojne policije danas je, u srijedu 24. kolovoza 2016., u vojarni Croatia održana je svečanost.

Svečanom obilježavanju nazočili su savjetnica Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost te ujedno njena izaslanica Maja Čavlović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, glavni inspektor obrane RH te izaslanik ministra obrane general bojnik Slaven Zdilar, zamjenik načelnika GS general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKoV-a, general pukovnik Mato Ostović, zapovjednik ZzP-a general bojnik Mladen Fuzul, ravnatelj VSOA brigadni general Ivica Kinder, načelnik Službe Vojne policije GS OSRH, brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije, brigadir Mate Radoš te brojni sadašnji i bivši zapovjednici te pripadnici vojne policije.

Načelnik GS OSRH,  general zbora Mirko Šundov, u svom obraćanju je naglasio kako su od svog osnutka, tijekom Domovinskog rata, pripadnici vojne policije sudjelovali u svim borbenim operacijama dokazujući tako svoju obučenost i spremnost na izvršavanje najsloženijih zadaća. „Brojni pripadnici vojne policije dali su svoje živote i zdravlje da bi naša domovina živjela i da bismo danas uživali u slobodi i demokraciji. Njihova žrtva i žrtva njihovih obitelji ostaje zauvijek utkana u temelje naše domovine, a uspomena na njih ostaje naša trajna obveza“, rekao je general zbora Šundov nakon čega se prisjetio i mirnodopskog razdoblja u kojem je vojna policija nastavila svoj rast. „Nakon Domovinskog rata uslijedilo je mirnodopsko razdoblje koje je zahtijevalo prilagodbu novim strateškim i doktrinarnim rješenjima. Vojna policija je svoj ustroj, zadaće, obuku i školovanje prilagodila potrebama obrambenog sustava koji je i sam prolazio kroz proces transformacije. Pokazujući iznimnu sposobnost prilagodbe i usvajanja novih znanja, vještina i zadaća, pripadnici vojne policije svoje su kvalitete dokazali i u RH, ali i na međunarodnoj sceni. Posebno želim istaknuti da je vod VP bio prva postrojba naših OS koja je bila upućena u operaciju ISAF u Afganistanu“. Čestitajući sadašnjim i bivšim pripadnicima vojne policije njihov dan, načelnik GS je rekao „Uspješno, odgovorno i nadasve profesionalno sudjelovanje u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru, na međunarodnim vježbama te u sastavu multinacionalne bojne vojne policije daje mi za pravo reći da je vojna policija u 25 godina izrasla u rod oružanih snaga koji je sposoban provesti najzahtjevnije zadaće iz svoje nadležnosti.“

Savjetnica Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost te ujedno njena izaslanica, Maja Čavlović, i sama nekadašnja pripadnica Vojne policije, podsjetila je na put kojeg je u svom postojanju prošla Vojna policija. „Na današnji datum prije 25 godina prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman naložio je uspostavu vojne policije u sklopu ZNG. Od toga dana do danas vojna policija prošla je trnovit, ali uspješan i slavan put kakvim se mogu podičiti samo rijetke postrojbe OS. Ustrojavala se u ratnom vihoru, počecima agresije na RH, a unatoč početnoj neopremljenosti i neiskustvu, nošena domoljubljem i požrtvovnošću svojih prvih pripadnika rasla je kroz bitke domovinskog rata. Od 1991. pa do završnih operacija domovinskog rata, Bljeska i Oluje, vojna policija je bila neizostavni sudionik borbenih djelovanja a istovremeno su razvijane i vojnopolicijske specijalnosti. Na tom putu je svoje živote za domovinu položilo 120 pripadnika vojne policije a za 7 nestalih pripadnika još uvijek tragamo“. Govoreći o postratnom vremenu, izaslanica Predsjednice je podsjetila kako je i u mirnodopskom vremenu vojna policija bila predvodnik aktivnosti te je tako vukla oružane snage prema sve većem angažmanu u međunarodnoj suradnji, vježbama i operacijama, a sve svoje zadaće izvršavali su na ponos i zadovoljstvo hrvatskih oružanih snaga.

Načelnik Službe VP GS OS RH, brigadir Vlado Kovačević je, čestitavši sadašnjim i bivšim pripadnicima vojne policije značajan jubilej naglasio kako je ustrojavanje vojne policije vezano uz početke stvaranja Hrvatske vojske. „Pripadnici vojne policije već od 1991. godine sudjelovali su u obrani zemlje, od Vukovara do Dubrovnika, kao i u oslobađajućim vojnoredarstvenim operacijama Bljesak i Oluja u kojima su obavljali temeljne vojnopolicijske zadaće a po potrebi i borbene zadaće. Život domovini je položilo 120 pripadnika vojne policije“.

Podsjetio je i kako je mirnodopsko vrijeme za vojnu policiju bilo vrijeme izazova. „U mirnodopskom razdoblju vojna policija je nastavila izvršavati svoje redovite zadaće te stjecati nova znanja i vještine, a 2003. godine postrojba vojne policije bila je prva koja je stekla uvjete za sudjelovanje u operacijama potpore miru pa je tako prvi hrvatski kontingent, vod VP, upućen je u operaciju ISAF u Afganistan. Također, naša vojna policija je temeljem inicijative NATO-a imala ulogu  vodeće nacije u školi vojne policije Afganistanske narodne vojske, a od ostalih međunarodnih aktivnosti značajno je spomenuti sudjelovanje vojne policije i oružanih snaga u projektu NATO multinacionalna bojna vojne policije te NATO Središtu izvrsnosti vojne policije u Republici Poljskoj.“

U sklopu svečanosti održane su pokazne vježbe sposobnosti pripadnika vojne policije OSRH: pokazna vježba borilačkih vještina, rada vodiča i službenih pasa te napada na štićenu osobu, održan je TT zbor a zaslužnim pripadnicima vojne policije uručene su pohvale i nagrade. Na gradskom groblju Mirogoj u utorak, 23. Kolovoza 2016. položeni su  vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule pripadnike Vojne policije te druge pripadnike OS RH i žrtve Domovinskog rata, a u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služena je misa zadušnica za sve stradale u Domovinskom ratu.

Malonogometni turnir održaj ne u sportskoj dvorani Podsused

Poredak:

  1. mjesto pokal u trajno vlasništvo + medalje osvojila je ekipa Udruga branitelja i veterana 72. bojne Vojna policija Split
  2. mjesto pokal u trajno vlasništvo + medalje – Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata
  3. mjesto pokal u trajno vlasništvo + medalje – Pukovnija Vojne policije
  4. mjesto medalje – 68.bojna Vojne policije

Najbolji vratar turnira – Marijo Vuičić

Najbolji strijelac turnira – Mladen Franjkić

Najbolji igrač turnira – Joško Tokić

VIDEO prilog RTL

VIDEO Prilog HRT

FOTO GALERIJA

FOTO GALERIJA

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …