Naslovna » naslovnica » Obilježavanje 20. obljetnice Vojne policije u Vukovaru

Obilježavanje 20. obljetnice Vojne policije u Vukovaru

Obilježavanje 20. obljetnice Vojne policije u Vukovaru

VUKOVAR, 20. kolovoza 2011.

Povodom obilježavanja 20. obljetnice ustrojavanja i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga RH izaslanstvo Organizacijsko provedbena odbora svečanosti obilježavanja, predvođeno umirovljenim generalom Matom Laušićem, položilo je danas vijence i upalilo svijeće kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru u spomen na sve poginule i umrle pripadnike Vojne policije.

U izaslanstvu su bili Željko Jakobčić i Damir Kozić ispred udruge Vojne policije, ispred odjela Vojne policije pukovnici Mato Matanović i Branko Cvitanović, ispred Pukovnije Vojne policije pukovnik Mate Radoš, bojnik Mile Skukan,satnik Ante Pažin i stožerni narednik Zvonko Lucić, ii Vojne policije HRZ I PZO  natporučnik Franc Filipović, te ratni zapovjednici pukovnici Đuranović i Brcković

Isto izaslanstvo kojem su se pridružila i izaslanstva grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence na grobu ratnog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru bojnika Alfreda Hilla, kod središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata kao i na Ovčari.

Na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti 24. kolovoza 1991. godine tadašnji predsjednik Republike i vrhovnik dr. Franjo Tuđman izdao je zapovijed tadašnjem zapovjedniku Zbora narodne garde dopukovniku Imri Agotiću da se osnuje Vojna policija, prisjetio se general Laušić te podsjetio da je tom zapovijedi i formalno osnovana Vojna policija koja je već postojala i djelovala u dragovoljačkim postrojbama ZNG-a.

Ratni i poratni načelnik Uprave Vojne policije Mate Laušić naglasio je da su jedinice Vojne policije tijekom Domovinskog rata izvršavale i vojno-policijske i borbene zadaće pri čemu je poginulo 113 pripadnika Vojne policije, njih sedam se još vodi nestalima, a preko 1.500 vojnih policajaca je lakše ili teže ranjeno.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice osnutka Vojne policije uslijedit će 24. kolovoza kada će se u Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu postrojiti pripadnici ratnih postrojbi Vojne policije te obaviti prikaz današnjeg ustroja i djelovanja Vojne policije s prikazom opreme i sredstava.

Svečanost obilježavanja 20. obljetnice osnutka Vojne Policije OS RH održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića.

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …