Naslovna » naslovnica » NOŠENJE VOJNIH ODORA: Umirovljenih vojnih osoba

NOŠENJE VOJNIH ODORA: Umirovljenih vojnih osoba

Člankom 213.Zakona o službi u OS RH (NN broj 73/13) propisano je da časnici i dočasnici kojima je služba prestala uz častan otpust imaju pravo nanošenje vojne odore u svečanim prigodama.

Časnici i dočasnici kojima je služba prestala uz častan otpust u slučaju neovlaštenog nošenja vojne odore ili dijelova vojne odore, označe čina ( lažno se predstavljati sa činom koji mu ne pripada), s propisanim oznakama pripadnosti OS RH kaznit će se za prekršaj za neovlašteno nošenje vojne odore.

Člankom 18. Pravilnika o vojnim odorama (NN broj 58/11 i 113/11) propisano je da umirovljeni časnici i dočasnici mogu nositi službene i svečane vojne odore koje su nosili prije umirovljenja te se one nose u svečanim prigodama u OS (vojne svečanosti, vojne proslave, vojne počasti, vojne žalosti te druge svečane prigode).

Istim člankom propisano je da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata mogu u svečanim prigodama u OS RH i u prigodama službenog obilježavanja obljetnica vezanih iz cjeline u kojima su sudjelovali u Domovinskom ratu ili za obljetnice zbivanja iz Domovinskog rata nositi službene vojne odore, ako ih posjeduju, a mogu nositi i vojne odore iz Domovinskog rata.

Umirovljeni časnici, dočasnici i vojnici, odnosno mornari, nose oznake činova OS RH koji su im dodijeljeni.

Činjenica da se prigodom umirovljenja branitelja-pripadnika policije, prema njihovim zvanjima, mirovine usklađuju sa činovima OS RH ne znači da su im dodijeljeni činovi.

Očitovanje Kl. 053-01/14-01/140, Ur.br. 512-01-14-4, od 14.05.2014.godine

PRAVILNIK O VOJNIM ODORAMA PROČITAJTE OVDJE

Comments

comments

Pogledajte

Predsjednik Milanović odlikovao članove UBVVPDR

Dana 11. travnja 2024., Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović …

12 komentari

 1. bio sam pripadnik MUP a…90,91,,,,nakon odlaska iz policije zaposlio sam se u jednoj firmi,,mob 95 u HV, tamo sam imao sklopni čin razvodnik,,dužnost zap.desetine…nastradao u Oluji,,imam rvi,,odlaskom u mirovinu,,rješenje dragovoljac,zap.desetine,….zanima me dali postoji mogučnost prevođenja policijskog zvanja u vojni čin,,,tj.čin desetnika..

 2. Poštovanje do 2011.godine bio sam pripadnik MUP-a kad sam otišao u mirovinu. Imam status HRVI. Uvijek kad se obilježavaju neke obljetnice Itd. Pripadnici MUP-a se pojavljuju u civilu a MUP ima svečane odore. Mene zanima pa zar nakon 20 godina aktivne službe nismo zavrijedili jedan komplet svečane odore. Molim Vas ako imate kakva saznanja da mi odgovorite.
  S postavanjem

 3. što bi ti htio dobio si čin poručnika sa SSS sa dva ili tri tjedna tečaja u Koprivnici. Ukoliko si mislio na više časničke činove oni se direktno prevode iz zvanja sukladno stručnoj spremi VSS ili VŠS kao i dužnosti koje su obnašali.

 4. Zanima me zasto obicni , umirovljeni vojnici tj. Razvodnici nemaju sluzbene odore tj. Nikakve ili je nismo zasluzili za razliku od casnika i docasnika , opet

 5. Opet se pravi razlika casnik dpcasnik razvodnik , gadimi se vise ta nepravda gdje su bili docasnici casnici a gdje vojnici ili tiga razvodnici..

 6. Antun Tukša Fričer ne lupetaj da ne otvaramo temu za koju DORH ima nadležnost

 7. Ni dočasnici nisu dobili već većina koji imaju su se snašli ili kupili..

 8. Gospodine Milane nemojte mi govoriti da ste se snasli i kupili odoru , ka pripadnik ATVP-a umirovljen sam i HRVI nisam dobio odoru , a zapovjednik tj. Moj brat dobio je docasnicku odoru komplet sto sćjeduje jednog docasnika , tako mi nemojte hovotiti da se nabavlja ili kupuje . Jerje to cista izmisljotina . Bez obzira sto se rafi o mom bratu , tj. Zapovjedniku ATVP-je…

 9. Zasto je ta bahatost kod casnika u ratu i miru ostala ista , misle ako smo obicmi razvodmici da nismo i dovoljno skolovani , primjerice imam dvije zavrseme srednje skole , za razliku od vecine casmika koji su kupovali slole tj. Fakultete zalosno ali istinito….

 10. Bogati Antune , kako je ljepo misliti na svoje dupe ima se cin , a razvodnicima nista kao i uvjek jako ljepo koja je to kolegialnost gadimi se….

 11. ekipa vezano za svečane odore ovak svi koji su branitelji i imaju status branitelja imaju pravo na svečanu odoru! Nazalost slažem se sa većinom vas da je se to sve svelo na nedaj boze večina ekipe nabavi privatno svečanu odoru cjena u dućanu je ccaa 3500 kuna i samo uz vojnu iskaznicu ili braniteljsku se moze kupiti ! Gledajuci po oglasima moze se kompletna nova nabaviti za 400 kuna , osobno sam prijateljima i poznanicima tako nabavio od prijatelja iz vojske kojima je odora pretjesna ili prevelika = visak :90% novo ne koristeno oni koji mogu preko udruge srediti a to je kap u moru znam primjer da je udruga dobila samo tri komada i to divlji brojevi – Razmatra se zakon da se uvede da se kao branitelj dodjeli svakome da uzme odoru a li to je u raspravi i nikad se nece ostvariti glede politike branitelja jer zasto bi platio 3500 kuna za odoru ili 1000 kuna kad od čovjeka dobijem za 400 kuna sve komplet Sako kravata kaput hlace kosulja kapa i pratecim oznkama ( na kapi – reverne za kragne na sako i košulji pa mozda i činove ) ja je sam nizam dobio niti sam je zelio ali kad vidim u zadnje vrijeme koliko se po nama pljuje i okrivljuje “morat ću je nabaviti barem da je obučem za Vukovarsku Obljetnicu ” pojedine brigade su se sredile koliko vidim u Savskoj i na skupovima tu su beretke Dukserice vjetrovke sa obilježjima brigada i lijepo je vidjeti da nas ima i neka nas vide i neka znaju da smo još tu mada jadno odlazimo suicida je sve više i više , i još nesto za kraj Aj Bogati prestanite se svađati između ljudi smo sve nas je nesto sjebalo pogotovo ova nepravda jebe mi se za činom koji sam imao i koliko vojske vodio bio sam tu dok su drugi jaja hladili po zapadu a sad su velike hrvatine kao i nasi političari svi pukovnici bojnici i koje PM ti isti nam kroje sudbinu od postanka drzave gledajuci svoj džep i fotelju moje domoljubje je veće neko njihovo ikada mada cu i ja put pod noge na zapad jer ovdije nema kruha , držimo se između sebe jer to mi je naj draze kad se vidimo i pruzimo ruku, pa i podikoja suza kapne, pomozimo si međusobno djelimo informacije gdje tko kako itd — ona nasa vojsak i ova danas su razlika nebo i zemlja – i njih danas u HV režu i sjeku na komade ali ekipa se drži – sutra da se zapuca vodio bi privatni rat sa mojom listom u glavi nikad vise za političare ratovati pogotovo ove koje danas imaju jebo bi im mater i sve na liniju poslao pa neka ratoju i vode politiku na liniji ! budite mi pozdravljeni veseli i zdravi , bolesnima da ozdrave !!! pozzzzzzz

 12. Ali ako odora nema nikakva obiljezja onda nije odora vec se moze nositi kad god zelis.
  Npr. skines cin oznake postrojbe i oznake tecajeva mozes ju nositi kad god hoces jer nije vise odora HV vec odjevni predmet.

Komentiraj