Naslovna » foto » Multinacionalna bojna Vojne policije za potrebe NATO-a, poljska inicijativa od 2002. godine

Multinacionalna bojna Vojne policije za potrebe NATO-a, poljska inicijativa od 2002. godine

Multinacionalna bojna Vojne policije za potrebe NATO-a, poljska inicijativa od 2002. godine

Iskustva iz većine oružanih sukoba u svijetu pokazuju da se način rješavanja sukoba stalno mijenja. Civilni i vojni donositelji odluka žele izbjeći nepotrebna stradanja protivnika i smanjiti broj civilnih žrtava. Stoga se uporaba smrtonosnih oružja i sile znatno smanjuje, te se sve češće upotrebljavaju zamjenska neubojita sredstva (struja, plin, gumeni meci i sl.)

Operacije na Balkanu i u Iraku pokazale su da je i dalje nužna uporaba odlučujuće sile operativnih vojnih snaga (zrakoplova, helikoptera i oklopnih sredstava) u prvim fazama operacije, kada je riječ gotovo isključivo o prevladavanju inicijalnog otpora na terenu. Već u sljedećoj, mnogo dužoj fazi pod nazivom Operativna stabilizacija, zahtijeva se više policijska akcija nego vojna intervencija. Tu se prepoznaju zadaće: patroliranja, uspostave i nadzora kontrolnih točaka, te osiguranja konvoja, koji bi bez osiguranja bili izloženi napadima i drugim ugrozama.
Tu drugu fazu operacije najbolje provode policijske postrojbe s vojnim statusom, tj. specijalno obučene postrojbe Vojne policije. Iskustva iz dosadašnjih mirovnih i stabilizacijskih misija ukazala su na potrebu za policijskim postrojbama s vojnim statusom, koje su prigodno obučene i izvrsno opremljene za vršenje policijskih i intervencijskih zadaća, posebno u teškim i kompleksnim operacijama.

Stoga je poljska Vojna policija započela sa stvaranjem Multinacionalne bojne Vojne policije za potrebe NATO-a – NATO Multinational Military Police Battalion (NATO MNMPBAT). Stvaranje bojne inicirano je na samitu NATO-a u Pragu, u studenom 2002. godine. Uz Poljsku, u projektu sudjeluju još tri zemlje: Češka, Slovačka i Hrvatska.

Poljska Vojna žandarmerija pruža jednu manevarsku satniju i vod za potporu. Navedena manevarska postrojba je Specijalna postrojba Vojne policije. Specijalizirana obuka za rad NATO Vojne policije u operativnim uvjetima, kao i tečajevi jezika, u provedbi su od 2007. godine.

Operativne sposobnosti MNMPBAT-a kompatibilne su s NATO doktrinom Vojne policije za Specijalne postrojbe Vojne policije. Uz standardne zadaće VP, glavne zadaće ovih postrojbi u području operacija su:

  • uhićenje i sprovođenje počinitelja kaznenih djela, osiguranje mjesta događaja i materijalnih tragova, kao i sudjelovanje u pripremnim procesnim radnjama tužiteljstva, u domeni učinkovite borbe protiv terorizma,
  • provođenje mjera provedbe zakona, te posjedovanje u pripravnosti snaga za brzi odgovor, sposobne odgovoriti na različite scenarije ugroza koristeći između ostalog i ne-ubojita oružja,
  • provođenje preventivnih policijskih operacija, nadzora i održavanja discipline, zakona i javnog reda,
  • prikupljanje informacija, provođenje vojno policijskih obavještajnih operacija te izvida nad počiniteljima kaznenih djela i prekršaja.

 

Kako je ranije navedeno, uz Poljsku u projektu sudjeluju i još tri zemlje: Češka, Hrvatska i Slovačka. One sudjeluju sa sljedećim snagama:

  • Poljska – jedna VP satnija i vod za potporu
  • Slovačka – jedan VP vod i grupa za potporu
  • Češka – jedan VP vod i grupa za potporu
  • Hrvatska – jedan VP vod i grupa za potporu

Zapovjedništvo NATO MNMPBAT-a razvijeno je za provođenje zadaća operativnog zapovijedanja ovom postrojbom. Zapovjednik bojne podređen je Nadzorno-koordinacijskoj grupi koja se sastoji od zapovjednika Vojnih policija zemalja članica koje sudjeluju u projektu. Takvo je rješenje izuzetno učinkovito i prihvatljivo za sve sudionike projekta.

Podređene postrojbe unutar bojne ostaju pod nacionalnim zapovijedanjem tako da su i troškovi obuke i opremanja nacionalna odgovornost. U slučaju da se cijela bojna, ili njeni dijelovi izmjeste u područje operacije, snage NATO MNMPBAT bit će stavljene pod zapovijedanje zapovjednika NATO snaga, u skladu s nacionalnim procedurama.

U stvaranju ove postrojbe sudjelovalo je mnogo predstavnika Vojnih policija te pravni stručnjaci, koji su na nizu sastanaka koordinirali mišljenja, stavove, potrebe i zadaće postrojbe. Posljedično, napisan je i usvojen Memorandum o razumijevanju (MoU).

Godine 2006. sve su zemlje članice završile s pravnim i legalnim aspektima prihvaćanja Memoranduma o razumijevanju, na temelju čega je NATO MNMPBAT i službeno formiran. Ceremonija otvorenja svečano je održana u Varšavi 22. lipnja 2007. godine.

 

Comments

comments

Pogledajte

2. Memorijalna hodnja “Alfred Hill” za žrtve Vukovara

Pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su na  pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara u čast …