Naslovna » foto » Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e

Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e

OSRH U AFGANISTANU

Hrvatska vodeća nacija u Školi VOJNE POLICIJE ANA-e
Obučne aktivnosti trebale bi početi u svibnju. Na realizaciji ovog projekta već radi osam instruktora iz OS-a u sklopu 16. HRVCON-a, a vodeću poziciju u školi preuzet ćemo upućivanjem 17. HRVCON-a u misiju ISAF u ožujku kad bi Škola vojne policije trebala u potpunosti profunkcionirati

Republika Hrvatska vodeća je nacija u Školi vojne policije Afganistanske nacionalne armije (ANA) u kojoj će se iz vojnopolicijskih specijalnosti obučavati dočasnici i časnici ANA-e. Smještena je nedaleko od Kabula u kampu Darualam. Obučne aktivnosti trebale bi početi u svibnju. Na realizaciji ovog projekta već radi osam instruktora iz OS-a u sklopu 16. HRVCON-a, a vodeću poziciju u školi preuzet ćemo upućivanjem 17. HRVCON-a u misiju ISAF u ožujku kad bi Škola vojne policije trebala u potpunosti profunkcionirati. Više o ovoj aktivnosti kazao nam je Zoran Drča, načelnik Službe za NATO i PzM.
Škola vojne policije, napominje, jedna je od zasad desetak granskih i specijalističkih obučnih institucija u Afganistanu ustrojenih u sklopu NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – NMT-A) sa svrhom izravne potpore u obuci Afganistanskih snaga sigurnosti (ANSF). S radom na ustrojavanju navedenih obučnih projekata počelo se neposredno nakon pokretanja NMT-A, u skladu s odlukom s NATO-ova samita u Strasbourgu i Kehlu 2009. godine, a njihov će se broj, u kontekstu daljnje profesionalizacije ANSF-a, povećavati. Iako su pripadnici OSRH-a već duže na razne načine angažirani u obuci pripadnika ANA-e, među ostalim spomenimo naše sudjelovanje u Školi logistike i inženjerijskoj školi, ovo je prvi put da je Hrvatska vodeća nacija jednog takvog projekta.


Obuka u sklopu Škole provodit će se u dva dijela. Prvi dio obuke bi se održavao u školi, a nakon toga kad se postrojba vraća u matičnu bazu, prati je mobilni tim iz škole koji bi s njom proveo još neko vrijeme

Slučajno ili ne, ali prve snage koje je RH još 2003. godine poslala u Afganistan bile su upravo vojnopolicijske. Sada, osam godina poslije opet će vojna policija biti odlučujuća za provedbu ove za sada sigurno jedne od najzahtjevnijih zadaća koju naši vojnici rade u ISAF-u. Na Hrvatskoj kao vodećoj naciji veliki je posao, kaže naš sugovornik. Zasad se razrađuju programi obuke i postupci dok je ustroj već određen. Bitno je napomenuti da Škola vojne policije, kao i ostale obučne institucije nisu savezničke nego Afganistanske nacionalne armije. Pripadnici OSRH-a neće izravno instruirati pripadnike ANA-e iz vojnopolicijskih postrojbi, već njihove obučavatelje te će pratiti njihov rad i cjelokupni proces izobrazbe. Afganistanska nacionalna vojska bi trebala popunjavati 110 ustrojbenih mjesta u školi dok je 40-ak namijenjeno savezničkim vojnicima. U sklopu 17. HRVCON-a OSRH će angažirati 14 mentora među kojima zapovjednika škole i prvog dočasnika. Među ostalim, pripadnici OSRH-a vodit će odjel obuke, operativni odjel, komunikacije, logistiku i održavanje. Uz njih u školi će biti i tri pripadnika OSRH-a u sklopu Nacionalnog elementa potpore tako da će ih ukupno biti 17.


Ovakvim angažmanom Hrvatska potvrđuje da je vjerodostojan saveznik u misiji ISAF, da pravodobno i primjereno odgovara na zahtjeve u izgradnji sigurnosti Afganistana i zajedničke sigurnosti svih saveznika, kaže Zoran Drča, načelnik Službe za NATO i PzM.
“Radimo iznimno dobar posao, a naš angažman u Afganistanu uvijek se bilo u bilateralnim ili drugim kontaktima ističe kao uzoran.”

Konačnu odluku da preuzme ovaj projekt Hrvatska je najavila na ovogodišnjem Lisabonskom samitu NATO-a. “Iskustvo imamo i prijedlog koji smo dobili da preuzmemo ovu instituciju došao je na temelju procjena naših snaga, sposobnosti, profesionalnosti. Na nama je da pružimo najbolje”, kaže Drča. Naravno sve radimo uz koordinaciju i asistenciju NATO-ove obučne misije u Afganistanu, a Škola vojne policije, pojašnjava Drča, slijedi prioritete NTM-A u stvaranju održivih i funkcionirajućih institucija ANA-e i njezine daljnje profesionalizacije i specijalizacije. Naime, pošto se intenzivno radilo na povećanju broja ANA-inih vojnika, sada je naglasak na njihovoj profesionalizaciji i specijalizaciji. Upravo u tom kontekstu specijalizirane institucije kao što je Škola vojne policije imaju posebnu ulogu u stvaranju samoodrživih Afganistanskih snaga sigurnosti.

Sama obuka u sklopu Škole provodit će se u dva dijela. Prvi dio obuke bi se održavao u školi, a nakon toga kad se postrojba vraća u matičnu bazu, prati je mobilni tim iz škole koji bi s njom proveo još neko vrijeme. Obuka predviđa provođenje temeljne obuke za dočasnike i časnike.

Hrvatska u projekt angažira i zemlje iz regije

Hrvatsku će se, kaže naš sugovornik, identificirati s radom Škole vojne policije. “Odgovorni smo za njezino funkcioniranje, kadrovsku popunu, a ono što je još važno, u ovaj projekt nastojimo angažirati i druge zemlje, i to ponajprije zemlje regije”, pojašnjava Drča.


Pripadnici OSRH-a neće izravno instruirati pripadnike ANA-e iz vojno-policijskih postrojbi, već njihove obučavatelje te će pratiti njihov rad i cjelokupni proces izobrazbe

Naime, kako nećemo sami popunjavati sve pozicije u školi, a znajući da i naši susjedi u regiji imaju sposobnosti za sudjelovanje u ovoj aktivnosti, namjera je angažirati ih u ovaj projekt. Tako promičemo regionalnu obrambenu suradnju i ulogu Hrvatske kao članice NATO-a u regiji, podupiremo euroatlantske aspiracije zemalja u regiji, a saveznicima se šalje poruka da zemlje regije znaju prepoznati vrijednosti i ciljeve Saveza u Afganistanu i spremne su preuzeti svoj dio odgovornosti u izgradnji zajedničke sigurnosti. Ponajprije se razgovaralo sa zemljama članicama Američko-jadranske povelje, ali i bilateralno s Republikom Slovenijom. Prema riječima našeg sugovornika, Slovenija je izrazila spremnost da u Školu vojne policije pošalje dva pripadnika svojih oružanih snaga. Zemljama Američko-jadranske povelje inicijativa je predstavljena sredinom prošle godine, a sredinom veljače bi se u Zagrebu trebao održati sastanak radi identificiranja nacionalnih ambicija i konkretne spremnosti za sudjelovanje u ovom projektu, kaže Drča.

Eksperti u svojoj struci

Pripadnici OSRH-a koji će raditi u Školi vojne policije nisu trebali polaziti nikakvu strukovnu obuku. Angažirani su na temelju svojih specifičnih iskustava i stručnosti koja ne mogu steći tijekom nekog kratkog tečaja. To rade cijeli život i u tome su eksperti. Ovakvim angažmanom Hrvatska potvrđuje da je vjerodostojan saveznik u misiji ISAF, da pravodobno i primjereno odgovara na zahtjeve u izgradnji sigurnosti Afganistana i zajedničke sigurnosti svih saveznika, kaže Drča. “Radimo iznimno dobar posao, a naš angažman u Afganistanu uvijek se bilo u bilateralnim ili drugim kontaktima ističe kao uzoran.”


Škola vojne policije jedna je od zasad desetak granskih i specijalističkih obučnih institucija u Afganistanu ustrojenih u sklopu NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – NMT-A) sa svrhom izravne potpore u obuci Afganistanskih snaga sigurnosti (ANSF). S radom na ustrojavanju navedenih obučnih projekata počelo se neposredno nakon pokretanja NMT-A, u skladu s odlukom s NATO-ova samita u Strasbourgu i Kehlu 2009. godine, a njihov će se broj, u kontekstu daljnje profesionalizacije ANSF-a, povećavati. Hrvatska je prvi put vodeća nacija jednog takvog projekta

 

Comments

comments

Pogledajte

2. Memorijalna hodnja “Alfred Hill” za žrtve Vukovara

Pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su na  pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara u čast …