Naslovna » naslovnica » DA SE NE ZABORAVI:17.listopada 1995: Stradao Ante Bužančić iz Splita, posljednji poginuli pripadnik HV-a AT VP

DA SE NE ZABORAVI:17.listopada 1995: Stradao Ante Bužančić iz Splita, posljednji poginuli pripadnik HV-a AT VP

Dana 17.listopada: Stradao Ante Bužančić iz Splita, posljednji poginuli pripadnik HV-a

 Dokumenti koji su objavljeni iz arhive bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i CIA-ina dokumentacije, među kojima i razgovori s ključnim akterima razgovora u Daytonu, prije svih državnog tajnika Warrena Christophera i posebnog izaslanika Richarda Holbrookea koji svjedoče kako je zaustavljen napad na Banju Luku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima, samo su potvrdili ono o čemu se govorilo već godinama.

No, malo je poznato da je prije 18 godina, 17. listopada 1995. poginuo posljednji hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, Ante Bužančić, pripadnik Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije – Split.

Poginuo nadomak Banja Luke

Bužančić je poginuo upravo nadomak Banja Luke, prije nego  su američki političari počeli zaustavljali hrvatske postrojbe koje su držale 23 kilometra udaljenu HE Bočac (kasnije Daytonskom sporazumom prepušteno Srbima). Osvajanjem HE Bočac operaciji HV-a “Južni potez” hrvatske su postrojbe preuzele nadzor nad cijelim elektroenergetskim sustavom na rijeci Vrbas i stvorile preduvjete za ulazak u Banju Luku, u kojoj je zavladala panika. Operacija HV-a “Južni potez”, podsjetimo, trajala od 8. do 12. listopada 1995., te je uspješno izvedena na poticaj i zahtjev Amerikanaca.

Na sastanku sa Slobodanom Miloševićem  posebni američki izaslanik Richard Holbrooke je nazvao generala Antu Gotovinu i rekao mu neka pokaže srbijanskom predsjedniku da su Hrvati pred Banjom Lukom. Gotovina je, s obzirom na to da su hrvatske snage netom bile zauzele hidroelektranu Bočac, na 20-ak minuta isključio struju.

Amerikanci potaknuli, pa zaustavili operaciju

Time su SAD poručile Miloševiću da je vojska bosanskih Srba poražena. Ipak, premda su Hrvati i Bošnjaci namjeravali ući u Banja Luku, akcija je zaustavljena. Zauzimanje Banje Luke, ispričao je kasnije američki veleposlanik Richard Galbraith, nametnulo se kao problem mogućeg egzodusa više stotina tisuća srpskih izbjeglica, a već se tada dogovorilo da će ovaj grad biti prepušten, a u slučaju gubitka, vraćen Srbima. Stoga je izvršen politički pritisak na dr. Franju Tuđmana da zaustavi hrvatske snage.

To je i učinjeno, pa su tako i pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije, koji su uspješno sudjelovali u osvajanju HE Bočac, 14. listopada 1995. godine zamijenjeni svježim snaga.Samo tri dana kasnije, 17. listopada, vraćeni  su na područje Bočac – selo Gradina, nakon što su srpske snage, usprkos postignutom dogovoru, krenuli u protuudar. U 17 sati, pripadnici AT voda 72. bojne Vojne policije uspješno odbijaju srpske snage, te učvršćuju položaje.

Ubrzo potpisan Daytonski sporazum

No, u tim borbama pogiba Ante Bužančić (na priloženoj fotografiji prvi zdesna prilikom postrojavanja 72. bojne Vojne policije u kolovozu 1995. pred predsjednikom Franjom Tuđmanom u Kninu, u nazočnosti brigadira Jure Šundova i generala Ante Gotovine i Ivana Čermaka). Ispostavilo se kasnije da je Ante Bužančić bio posljednji poginuli pripadnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Tri dana nakon pogibije, 20. listopada 1995., pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije povučeni su u Split kako bi dostojno ispratili poginulog suborca Antu Bužančića.

Trideset i jedan dan kasnije, točnije 21. studenoga 1995. u gradiću Daytonu (Ohio, SAD), nakon dugih i teških pregovora,koji trajali sve od 1. studenoga, izaslanstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, predvođene predsjednicima Franjom Tuđmanom, Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem, prisiljene su na sporazum o miru u BiH, poznatijim kao Daytonski sporazum.

Republika Srpska stvorena genocidom

BiH je podijeljena po principu: 1 država – 2 entiteta – 3 naroda. Srpskom entitetu pripalo je čak 49 % teritorija BiH, a Federaciji BiH samo 51 %, usprkos tomu što je Republika Srpska stvorena genocidom nad nesrpskim stanovništvom i što su srpske vođe (Milošević, Radovan Karadžić i drugi) i srpska politika proglašeni glavnim krivcima za izbijanje sukoba i strašno krvoproliće na teritoriju bivše SFRJ.

I dok su se u Daytonu već pripremali pregovarački stolovi, poginuo je Ante Bužančić. U Domovinskom ratu, kao pripadnici 72. bojne Vojne policije, trinaest je hrabrih ljudi položilo svoje živote za slobodu Hrvatske, a to su, uz Bužančića:

Toni Pavlović, Mladen Strenja, Željko Kamber, Ante Reljan, Nikica Mikulić, Neven Mikulić, Marinko Kuštre, Martina Poljak, Davor Petković, Leonard Vidošević, Igor Perić i Nikola Maruna.

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …

Jedan komentar

  1. Ameri su nam nanjeli vise stete nego koristi bolje je da sutim m..u im j…m!

Komentiraj