Naslovna » naslovnica » 18. HRVCON U MISIJI ISAF

18. HRVCON U MISIJI ISAF

 

18. HRVCON U MISIJI ISAF

Nove zadaće, novi izazovi, ali uvijek isti motiv – donijeti mir
Sa svakim novim kontingentom sve je veći broj pripadnika koji iza sebe imaju dvije, tri, čak i četiri misije pa tako i u ovom, a sve je više i pripadnica OSRH-a koje zajedno s kolegama u misiji obavljaju vrlo zahtjevne i odgovorne zadaće… Upoznajmo neke

Bojnici Maji Čavlović ovo je već treća misija u Afganistanu. Ovaj će put bojnica Čavlović sudjelovati u misiji ISAF kao mentorica u Školi vojne policije u Kabulu

U mirovnu misiju ISAF u Afganistan ispratili smo već 18. kontingent. Sa svakom novom rotacijom rastao je broj pripadnika u misiji, a mijenjao se i opseg zadaća prema sve odgovornijim i zahtjevnijim pa do onih vodećih. Ukupno 312 pripadnika ovog kontingenta preuzet će zadaće u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e-Sharifu i u Kabulu. Riječ je o već uhodanim zadaćama u namjenski organiziranim snagama Vojne policije i pješaštva, stožernom osoblju, operativno-mentorskim timovima za vezu, mentorima u Školi vojne policije i Logističkoj školi u Kabulu te zračnom mentorskom timu. S ovim se kontingentom prvi put upućuju i mentori u Vojnoobučni centar u Kabul.
Sa svakim novim kontingentom sve je veći broj pripadnika koji iza sebe imaju dvije, tri, čak i četiri misije pa tako i u ovom, a sve je više i pripadnica OSRH-a koje zajedno s kolegama u misiji obavljaju vrlo zahtjevne i odgovorne zadaće. U ovom ih je kontingentu trinaest, a među njima posebno ćemo predstaviti natporučnicu Manuelu Denžić i bojnicu Maju Čavlović jer svaka na svoj način izaziva novinarsku znatiželju te nekolicinu njihovih kolega koji već imaju zavidno iskustvo iz međunarodnih misija.


Natporučnica Manuela Denžić jedna je od malobrojnih časnica na zapovjednoj dužnosti u misiji, gdje će zapovijedati vodom u sklopu namjenski organiziranih snaga pješaštva. Očekivanja su, priznaje, vrlo velika, no jednako tako samouvjereno dodaje da ne očekuje neugodnih iznenađenja jer pripreme su bile opsežne i dugotrajne

Mladu Varaždinku, natporučnicu Denžić upoznali smo nedavno kao prvu zapovjednicu voda u vježbi CROMINN 11 koja je potkraj srpnja održana u Minnesoti (SAD), a koja se već tradicionalno, i to već šestu godinu zaredom provodi u sklopu bilateralne suradnje sa SAD-om. U OSRH-u je od 2007. i trenutačno je na dužnosti zapovjednice 1. mehaniziranog voda u mehaniziranoj bojni “Gromovi” Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. S ponosom ističe da je polaznica prvog naraštaja programa civilno-vojnog školovanja Kadet te da su joj ondje stečena iskustva uvelike pomogla nakon postavljenja na dužnost. Njoj je ovo prva misija i doživljava je kao veliki izazov, ali i priznanjem koje joj je povjereno. Očekivanja su, priznaje, vrlo velika, no jednako tako samouvjereno dodaje da ne očekuje neugodnih iznenađenja jer pripreme su bile opsežne i dugotrajne. Jedna je od malobrojnih časnica na zapovjednoj dužnosti u misiji, gdje će zapovijedati vodom u sklopu namjenski organiziranih snaga pješaštva, no, kako ističe, to nije nikakav problem. Stručnost i profesionalan odnos u poslu su iznad svih stereotipa, napominje, te je takav odnos i s kolegama i s vojnicima kojima zapovijeda.

Bojnici Maji Čavlović ovo je već treća misija u Afganistanu. Na dužnosti je časnika za obuku temeljne Vojne policije u Središtu VP-a za obuku “Alfred Hill” u Pukovniji Vojne policije HKoV-a. I ona je tijekom svog prvog boravka u sastavu 10. kontingenta zapovijedala vodom, a zatim u sklopu 14. kontingenta bila na dužnosti zamjenika zapovjednika snaga Vojne policije u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e Sharifu. Ovaj put bojnica Čavlović sudjelovat će u misiji ISAF kao mentorica u Školi vojne policije u Kabulu, točnije časnik za razvoj vojnopolicijske doktrine.


Naredniku Rajku Damjanoviću ovo je 4. odlazak u misiju, ovaj put u ulozi mentora u Školi vojne policije u Kabulu. Dosadašnja iskustva su mu, kaže, iznad svih očekivanja

Zanimalo nas je, što ju je motiviralo da se i treći put prijavi u misiju, odvoji od obitelji, ode u daleku zemlju toliko različitu od naše…i dobili odgovor primjeren pravom profesionalnom vojniku. “Misija je ipak kruna vojnog poziva i našeg profesionalnog razvoja, ona je za vojnika najveći izazov i pruža mogućnost stjecanja novih znanja i iskustava. A odluka je dijelom donesena i zbog vrlo dobrih prethodnih iskustava kako s domicilnim stanovništvom tako i s pripadnicima drugih vojski. Na pripadnike naših OS-a gleda se svugdje vrlo pozitivno i to me iznimno veseli. I zanima me kako je misija napredovala od mog zadnjeg boravka.” Bojnica Čavlović se u potpunosti slaže s natporučnicom Denžić da vojni sustav poznaje samo razlike u činu, iskustvu i znanju, a spol tu apsolutno nema nikakvu ulogu. S osmjehom dodaje da vojnici kojima je zapovijedala prvi put u misiji nisu ničim pokazali da su bili nezadovoljni.

Među veteranima po broju odlazaka u misiju je i narednik Rajko Damjanović, pripadnik Pukovnije Vojne policije HKoV-a. Ovo mu je 4. odlazak u misiju, ovaj put u ulozi mentora u Školi vojne policije u Kabulu. “Posebno smo se pripremali za ono što nas očekuje, motivirani smo, imamo iskustvo, odličnu opremu i jedva čekamo preuzeti zadaće”, napominje narednik Damjanović. Dodaje da je u naravi vojnika odlazak u misiju, želja za radom u međunarodnom okružju, usavršavanje, učenje… Dosadašnja iskustva su mu, kaže, iznad svih očekivanja. Iako ih, napominje, očekuje mnogo posla i velika odgovornost, spreman je zajedno s kolegama na sve izazove i s nestrpljenjem očekuje da krenu u ostvarenje preuzetih zadaća.


Satnik Zlatko Sudić u misiji će sudjelovati 2. put i to kao stožerno osoblje u Regionalnom zapovjedništvu Sjever. Jedan je od onih koji je osim u ISAF-u, sudjelovao i u UN-ovoj misiji UNMOGIP (Indija i Pakistan) kao vojni promatrač

S ovim kontingentom OSRH preuzima još jednu novu zadaću u misiji ISAF, a riječ je o mentoriranju u kabulskom Vojnoobučnom centru. Za nju će biti, uz još dvojicu kolega, zadužen časnički namjesnik Michael Fanuko, pripadnik HVU-a, kojem je ovo treći odlazak u Afganistan. Zadaća je nova i samim time izazovna, kaže. “S nestrpljenjem očekujem vidjeti napredak u Afganistanu, iz kojeg zaista nosim vrlo pozitivna iskustva. Nakon 15 mjeseci koje sam ondje proveo, osjećam se kao da se vraćam kući…” ističe časnički namjesnik Fanuko.

I satnik Zlatko Sudić, pripadnik GS OSRH-a, u misiji će sudjelovati 2. put i to kao stožerno osoblje u Regionalnom zapovjedništvu Sjever. Zanimala su nas i njegova iskustva jer je jedan od onih koji je osim u ISAF-u, sudjelovao i u UN-ovoj misiji UNMOGIP (Indija i Pakistan) kao vojni promatrač. “U UN-ovim misijama više ovisite sami o sebi, ne nosite oružje, djelujete po nekim drugim pravilima. U misiji ISAF su strogo propisana pravila djelovanja, pripadnici su naoružani… Upravo je zato najvažnija spremnost kontingenta, ali i svakog pojedinca posebno za zadaću na koju se upućuje”, ističe satnik Sudić. Dodaje da su naši vojnici diljem svijeta odlično prihvaćeni i to ponajprije zbog svog poštenog i profesionalnog pristupa poslu, jednakog odnosa prema svima i očite želje da pruže pomoć, a to ljudi prepoznaju i cijene.

Profesionalnost i odgovoran pristup u provođenju zadaća koji možemo iščitati iz ovih nekoliko izjava, više je nego očit i to prepoznaju i kolege po struci iz drugih vojski, to prepoznaju i pripadnici afganistanske vojske, ali i obični Afganistanci kojima je hrvatska zastava na ramenu naših vojnika itekako poznata i prihvaćaju je. To je ono što se sa svakim našim kontingentom koji odlazi u misiju iznova potvrđuje i ispunjava nas ponosom.


Časnički namjesnik Michael Fanuko, kojem je ovo treći odlazak u Afganistan ističe: “S nestrpljenjem očekujem vidjeti napredak u Afganistanu, iz kojeg zaista nosim vrlo pozitivna iskustva”

 

Comments

comments

Pogledajte

NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE

Manifestacija koja nosi naziv NALIČJE ŽIVOTA – SAMO DA RATA NE BUDE održati će se …

Komentiraj